1964 yılından bu yana her yılın 25-31 Mart tarihleri arasında kutlanan Kütüphane Haftası’nın açılışı yapıldı. Bu yıl 55.’si düzenlenen Kütüphane Haftası etkinlikleri ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü (KYGM) ve Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Genel Merkezi tarafından ayrı ayrı belirlenen iki tema ile gerçekleştiriliyor.



KYGM hafta boyunca ‘Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü’ ana teması altında kütüphane hizmetlerinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkısı, toplumsal farkındalık, gönüllülük, yeşil kütüphaneler, kurumlar arası iş birliği, toplumsal yenileşim, sosyal girişimcilik, dezavantajlı gruplara yönelik özelleştirilmiş hizmetler, güçlü / dayanıklı toplumlar, savunuculuk yaklaşımı, sosyal kalkınma, kültürel miras konularını ele alacak.
Geçtiğimiz yıl Kalıcı Konutlar’da açılan Prof. Dr. Necmettin Erbakan Halk Kütüphanesinde düzenlenen törene, Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çetinkaya, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Resul Taştan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci, öğrenciler ve veliler de katıldı.



Program, istiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulması ile başladı.

“Kütüphanemizdeki millet kıraathanemiz çay ve çorba ikramlarıyla halkımıza hizmet etmektedir”
Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaşan İl Kültür Turizm Müdürü Resul Taştan, şunları söyledi:

“İlimizde il halk kütüphanesinin yanında 5 ilçe ve merkezde bulunan 1 şube kütüphanesi olmak üzere toplam 7 halk kütüphanesi bulunmaktadır. 2 ilçemizde kütüphane bulunmamaktadır. O bölgelerde de kütüphane açma çalışmalarımız devam etmektedir. Toplumumuzda okuryazar oranını arttırmak, kütüphaneleri halkımızın sosyal yaşam merkezine koymak amacıyla kütüphanelerimizde seminer, sergi, video gösterisi, kütüphane tanıtımı gibi faaliyetler düzenlenmektedir. Bu kapsamda 2018 yılında İl halk kütüphanesi tarafından gerçekleştirilen 66 etkinliğe 7641 okuyucumuz katılım sağlamıştır. Kütüphanemizde 3500 kitap mevcut olup bu sayının daha çok arttıracağımızı belirtiyorum. Çalışma salonumuzun kapasitesi 150 kişiliktir. Sayın Valimizin talimatlarıyla Düzce Halk Kütüphanemiz 24 Temmuz 2018 tarihinden itibaren 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Bu kapsamda millet kıraathanemiz çay ve çorba ikramlarıyla halkımıza hizmet etmektedir.”



“Cumayeri ve Gümüşova’ya kütüphane yapma çabamız devam ediyor”
Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı ise, farkındalık oluşturmak amacıyla açılışın bu kütüphanede yapıldığına dikkat çekerek, şu ifadelerde bulundu:

“Buranın açılışını geçtiğimiz yıl hep beraber yapmıştık. Çok güzel bir kütüphanemiz oluştu. Okuyucu sayısını da arttırmak için çabalarımız devam ediyor. Düzce Merkez İl Halk Kütüphanemizde tam bir proje kütüphanesi. Bu kütüphanemizin de okuyucu sayısını arttırmak istiyoruz. Bunun için de neler gerekiyorsa yapacağız. Yeter ki okuyucu sayımız olsun burada da çay ve çorba dağıtalım. Bundan sonra hem orada hem burada çayımızı ve çorbamızı dağıtacağız. Burası gerçekten güzel, şirin bir kütüphane oldu. Salonuyla, çocukların oyun alanıyla ve geniş mekanıyla güzel bir kütüphane haline geldi. Cumayeri ve Gümüşova’ya kütüphane yapma çabamız devam ediyor. Kütüphanelerimizi tamamlamamıza yaklaşık 1 ay gibi bir süre kaldı. Halkımızın hizmetine açacağız. Burada 5 gün boyunca etkinliklerimiz devam edecek. Öğrencilerimiz velileriyle, öğretmenleriyle, okul müdürleriyle katılsın. Velilerimizin okumasını biz daha fazla önemsiyoruz. Çünkü onlar okursa çocuklarda okur ve kitap okuma alışkanlığını kazanırlar.”



En çok okuyanlar ödüllerini aldı
Programın devamında Sıradışı Okurlar Belgeseli gösterimi gerçekleştirildi. Daha sonra yetişkin ve çocuk kategorisinde 2018 yılında en çok kitap okuyan okuyuculara ödülleri verildi.



Çocuk kategorisi 1.’si Ecrin Nur Cemek’e, çocuk kategorisi 2.’si Muhammet Tuğrul Bozdaş’a ve Çocuk kategorisi  3.’sü Zeynep Esmanur Ergüven’e ödüllerini Düzce Valisi Zülkif Dağlı verdi ve tebrik etti.



Yetişkin kategorisi 1.’si Gülşen Birinci’ye ödülünü Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çetinkaya takdim etti.  Yetişkin kategorisi 2.’si Rafiye Sevinç’e ödülünü Gençlik ve Spor İl Müdürü Feyzullah Deveci verdi.

Programın bitiminde Dr. Zülkif Dağlı, çocuklar ve aileleriyle fotoğraf çektirdi.




Haber: H.DURNA
 

Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ