Uzun süredir üzerinde çalışılan ve eğitimin 4 yıllık yol haritasını belirleyecek olan MEB 2015-2019 Stratejik Plan taslağına göre, esnek yapılı sisteme göre, öğrencilerin yan dal veya çift anadal fırsatlarından yararlanabilmeleri için belirli bir not ortalamasını yakalaması gerekecek. Bu sayede meslek lisesinde elektrik-elektronik bölümünde okuyan bir öğrenci, not ortalamasını tutturması halinde radyo televizyon veya plastik teknolojisi ya da raylı sistemler teknolojisi gibi alanlarda da yan dal eğitimi alabilecek. Ayrıca meslek lisesinde eğitim gören bir öğrenci okul başarı puanının yeterli olması halinde Anadolu lisesinde veya Anadolu imam hatip liselerinde çift anadal olarak eğitim alabilecek. Bu öğrenciler çift diploma sahibi olacak.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Üniversitelerde uygulanan çift anadal ve yan dal programlarıyla ikinci bir diploma veya sertifika öngörülüyor. Çift anadal, üniversitede bir bölümde okuyan öğrencinin, başka bir bölümün tüm derslerini alarak aynı zaman dilimi içinde her iki programı da başarıyla tamamlaması halinde ikinci bir diplomaya sahip olmasına imkân veriyor.

Yan dal ise üniversitede okuyan öğrencinin, başka bir bölümden bazı dersleri eşzamanlı almasına dayanıyor ve yan bir dalda sertifika alabilmesini sağlıyor. Bölümünde eğitimini üstün başarıyla yürüten öğrenciler, çift anadal ya da yan dal programlarına başvurabiliyor. Başarı tanımlaması üniversiteden üniversiteye değişiyor. Bazı üniversitelerde, öğrencinin okuduğu bölümde genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.50 olması istenirken, bazılarında 2.70 ya da 3.00 ortalama beklenebiliyor.

Bazı okullarda ise öğrencinin birinci anadal sınıfındaki başarı sıralamasında ilk yüzde 20’lik dilim içinde yer alması şartı konulabiliyor. Öğrenciler çift anadal programına, kayıtlı bulundukları programın en erken 3’üncü, en geç 5’inci yarıyılında başvurabiliyor. (kaynak: habertürk)