LYS sonuçları açıklandı ve Türkiye genelinde iki küçük il Bartın ile Kilis elde ettikleri başarı ile ön plana çıktı. Kilis MF ve TM, Bartın ise TS dalında Türkiye genelinde en yüksek başarı ortalamasını tutturdu. Peki bu başarının perde arkası ne? İşte bu sorunun cevabı araştırıldığında ortaya çok çarpıcı iki sonuç çıkıyor. İki ilde de öğretmen sayısı ile öğrenci sayısı karşılaştırıldığında bir öğretmene en fazla 30 öğrenci düşüyor. Diğer etken ise ailelerin evlerine kadar giderek çocuklara özel çalışma programı hazırlanması.
 ‘Ev ev dolaştık’
 Matematik - Fen ve Türkçe - Matematik dalında Türkiye birincisi olan Kilis’in Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Kızıltaş, “2004 yılında başarı sıralamasında 40’lı rakamlarda yer alıyorduk. Bu dönemde rehber öğretmenler ile öğretmenlerin ev ziyareti yaparak velilerle görüşmelerini sağladık. Çocuklar için özel programlar hazırladık. Bu programın içeriğini daha çok ailenin imkanı belirledi. Bu yüzden öğrenciye özel program hazırlanmış oldu.”dedi.
 ‘Bir bir ilgilendik’
“Çocukların programa uymalarını anneler sağladı. Örneğin bir öğrenci için program çıkardık. Böylece hem anne hem baba çocuğun eğitim sürecinin içine girmiş oldu. Çocuğun uyguladığı ders programı da öğretmen tarafından kontrol edildi. Böylece başarı geldi.” Diyen  Kızıltaş başarılarında bir başka konuya da da dikkat çekiyor: “Öğrenci sayımız 31 bin 310. Öğretmen sayımız ise bin 460. Neredeyse 30 öğrenciye bir öğretmen düşüyor.”
 ‘24 öğrenciye bir derslik’
 TS dalında Türkiye birincisi olan Bartın Milli Eğitim Müdürü ise açıklamasında “Özellikle ev ziyaretlerinin etkili oldu. Veliler okula beklenmedi. İlkokuldan itibaren öğrenci sayımız 32 bin. Öğretmen sayısı ise bin 900. 24 öğrenciye bir derslik düşüyor. Bu şartlar da başarının zeminini oluşturdu” şeklinde açıklama yaptı.

 

Haber; H. İŞCAN