Düzce'den beş dersanenin Temel Lise'ye dönüştüğü, Türkiye'de iki binden fazla dershanenin ÖZEL OKUL  olmak için başvurduğu sestemde yeni dözenlemeler geliyor.Daha önce "Ucube Sistem" başlığıyla uygulamadaki çarpıklıkları dile getirdiğimiz sistemle ilgili yeni dözenlemeler geliyor.

Dersanelerden büyük çoğunluğunun temel lise olmak istemesi Milli Eğitim Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, “hem dershane, hem okul” mantığına karşı temel lise olmak isteyen kurumlara yeni kriterler getirdi.

             Edinilen bilgiye göre, her ilçede sadece bir temel liseye onay verilmesi planlanıyor. Ayrıca dönüşüm yasası çıktığında kurumda bulunması zorunlu olmayan laboratuvar, oyun bahçesi, spor salonu gibi fiziki imkanların da sağlanması isteniyor. Durum 28 Şubat’ta Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından Bakan Nabi Avcı imzasıyla yayımlanan genelge ile ortaya çıktı. Genelgeye göre, maarif müfettişleri tarafından dershanenin onaylı yerleşim planının, şu anki yerleşim planına uygun olup olmadığı tespit edilecek. Ardından 1-15 Eylül arasında valilikler tarafından denetleme yapılarak, binanın son hali görülecek ve onaylı yerleşim planına uygun yapılıp yapılmadığı denetlenecek. Uygun olmadığı belirlenenler, valilikler tarafından re’sen kapatılacak. Ayrıca her temel lise bir özel spor merkezi ile anlaşma yaparak öğrencilerin burada spor etkinliklerini yapmasını sağlayacak. Ancak spor merkezinde vücut geliştirme aletleri olmayacak ve her spor merkezi de sadece bir okulla sözleşme yapabilecek. Bazı ilçelerde bakanlığın istediği standartlara uygun spor merkezi bulunmadığı ve temel lise olmak isteyen birkaç okul olduğu için sorunun nasıl çözüleceği bilinmiyor.

YÜZDE 90’I DAYANAMAZ

Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan habere göre de Temel lise olmak için başvuru yaptıklarını belirten bir kurum yöneticisi yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi: “Dönüşüm yasası geçtikten sonra işimizi kolaylaştıracak bazı şartlar eklendi. Okul bahçesi, laboratuvar, kapalı spor salonu, çok amaçlı salon gibi fiziki imkânlar aranmayacak denildi. Ancak birçok dershane temel lise olmak için başvuru yaptı. 28 Şubat’ta yayımlanan genelgede fiziki imkanlara yenileri eklendi ve temel lise olmak biraz zorlaştırıldı. Örneğin, spor salonu şartı getiriliyor ve özel spor merkezleriyle sözleşme yapılabileceği belirtiliyor. Fakat hem spor merkezinde vücut geliştirme aletlerinin olmaması lazım, hem de bir spor merkezi sadece bir okulla anlaşma yapabilir. Her ilçede çok sayıda spor merkezi bulunmaz, ayrıca istenen standartları da sağlamaz. Diğer önemli konu ise genelgede, müfettişlerin binayı önce dershane halinde görmesi, sonra da fiziki imkânlarda yaptığı iyileştirmeden sonra görüp onay vermesi isteniyor. Fakat yasa geçtikten sonra bazı dershaneler temel lisede aranan fiziki imkanlara göre tadilat başlattılar ve tamamladılar. Şimdi böyle bir madde eklenince, kurumlar yeniden binayı eski haline getirmeye başladı. Fakat kurumların yüzde 90’ı bu duruma dayanamayacak gibi görünüyor.”şeklinde konuştu.