Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına bir ay kala Çocuğu bu yıl okula başlayacak veliler okul telaşına düştü.

Psikolojik Danışman ve Eğitimci olan uzmanlar konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. “Çocuğunun daha iyi bir eğitim almasını istiyorlarsa önce doğru bilgiye sahip olmalılar aksi halde yanlış tercih yaparlar” şeklinde uyarıda bulunuldu.

Öncelikle okul çağının, mutlaka okul öncesi eğitimle başlaması gerektiğini kaydeden uzmanlar, okul öncesi eğitimde de fazla abartıya kaçılmadan, daha çok verilecek eğitimin içeriğine odaklanılması gerektiğini söyledi.

Eğitim sürecinde yapılan yanlışlıklar dolayısıyla çocukların üstüne çok yüklenildiği ve hayattan zevk alamaz hale geldiklerini belirten uzmanlar ekliyor. “Yapılan yanlışlar sonucunda çocuk okula gitmek dahi istemeyebilir.”

Ailelerin yaptığı yanlışlıklar

Uzmanlar ailelerin yaptığı yanlışları ise şöyle sıralıyor: ''Çocukları için 'ben yapamadım o yapsın' mantığı ile çok fazla beklenti içine girmeleri, çocuğun istek, ilgi ve potansiyelini göz önüne almamaları ilk başta yapılan yanlışlardan... Diğer bir yanlış, başarının not olarak değerlendirilmesi... Not hayat başarısı getirmez. Çocukların birbirleriyle mukayese edilmesi de yanlışlardan biridir. Her çocuğu kendi içinde değerlendirmek gereklidir. Çocuk kendi performansı için yüreklendirilmelidir. Çocukların hataları üzerine odaklanmak da yanlıştır. Genellikle bir olumsuzluk bulunup ona yüklenilmektedir. Olumlu davranışlar az olsa bile onlara odaklanılarak hareket edilmesi daha sağlıklı olacaktır.''

Haber; G. KARDUZ