Düzce Üniversitesi'nin mucit öğrencileri Mevlana Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Robot Yarışması’na “Yusufçuk” adlı insansız hava aracı (İHA) ile damgasını vurdu. Türkiye genelinden 15 üniversite ve 12 liseden katılımın olduğu yarışmada mucit öğrencilerin robotları yarıştı. Düzce Üniversitesi Robot Topluluğu Başkanı Köksal Gündoğdu, Başkan Yardımcısı H. Sercan Kabadayı, Serdar Gedik ve Alperen Kolamuç tarafından sadece 110 TL’ye mal edilen Yusufçuk adlı robot ile yarışmada büyük ödülü kazanan mucit öğrenciler 5 bin TL’nin sahibi oldu.
 

 

Havadan görüntü alıp aktarabiliyor

 

 

Daha önceden birçok robot yarışmasında üniversiteyi başarı ile temsil eden Köksal Gündoğdu "Yusufçuk" hakkında bilgiler verdi. "Yusufçuk" adlı robotu öğrenci arkadaşları Serdar Gedik ve Alperen Kolamuç ile birlikte tasarladıklarını belirterek, "İnsansız hava araçları radara yakalandığı için biz bunu radara yakalanmayacak bir özellikte tasarladık. Dış kılıfları plastik, gövdesini ise köpükten yaptık. Böylece çok hafif bir uçan araç oldu. Uçan robota "Yusufçuk" ve "Dragon Flight" ismini verdiklerini, aracın havadayken görüntü alıp aktarabilmesi için içerisine mikro kamera yerleştirdiklerini söyleyen Gündoğdu, “Bu uçan aracımızı bir hayvana benzetmemiz gerekiyordu. Ortamda fark edilmemesi için bir kuş gibi tasarım yaptık. Dengesini sağlamak için de 4 kanat mekanizması kullandık. Bunu da Yusufçuk’tan esinlenerek yaptığımız için uçan aracımıza Türkçe olarak da Yusufçuk ismini verdik. Sonuç olarak kanat çırparak uçan mekanik bir uçak ortaya çıktı. Bize desteklerini esirgemeyen Robot Topluluğu Danışmanı Öğretim Görevlisi Hasan Akan hocamıza çok teşekkür ediyoruz." dedi.

 

 

Askeri bir aracı 110 TL’ye mal ettik

 

 

Yusufçuk’un mucitlerinden Elektronik Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Hüseyin Sercan Kabadayı ise, Yusufçuk’u yalnızca 110 TL’ye mal ettiklerini anlattı. Kabadayı, “Askeri amaçla tasarlanmış bir aracı 110 TL gibi çok küçük bir maliyetle tasarlamak gerçekten çok önemli. Düşman üzerinde görüntü aldıktan sonra kendini de imha edecek şekilde projelendirdik. Yusufçuk, şimdilik havada 3-4 dakika kadar kalabiliyor. İlerleyen zamanda bu süreyi daha da uzatmayı istiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Haber; C. ÜSTÜNER