4 yıl mesleki ve teknik eğitim veren bir okul olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Özel Düzce Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yöneticileri İşte Düzce’ye konuk oldu. 2017 yılında 11 öğretmen 164 öğrenci ile yola çıktıklarını söyleyen Okul Müdürü Metin Zorlu, geçen üç yılda okulun 494 öğrenci ve 52 personelle hizmete devam ettiğini söyledi.

Okulun eşdeğer endüstri meslek liseleri ile aynı haklara sahip olduğunu vurgulayan Zorlu, mezunların aynı belge ve diplomaları aldığını belirtti. Zorlu sözlerine “Türkiye’nin ve endüstrinin gelişiminde ihtiyaç duyulan dalları bünyemize taşıdığımız için olması gereken zamanında geldiğimize inanıyoruz. Bu eksiklik maalesef sadece ilimizin değil ülkemizin meselesi. Ülkemizin gelişiminde kalkınmasında mesleki eğitime çok ihtiyaç olduğunda ve yurt dışı gezilerimizde bunun çok önemli olduğunu anladık. Okulumuzun böyle bir katkıda bulunduğu için mutluyum” diye devam etti.

EĞİTİM ÜCRETSİZ

Teknik müdür yardımcısı Hüseyin Erçetin, “Okulumuzun önünde özel ibaresi var. Ancak bizim okulumuzu diğer özel okullardan ayıran farklı bir özelliğimiz var. MEB bizim okulumuzda öğrenim gören her öğrenci için eğitim ödeneği gönderiyor. Tabiri caizse siz okulu açın donatın, ben size şu kadar ücret göndereceğim diyor ve bunu yaparken de öğrencilerimizin maddi durumuna bakmıyor” diyerek okuldaki eğitimin ücretsiz olduğunun altını çizdi.  

Erçetin, sektördeki eleman eksikliğine dikkat çekerek okulda Makine Teknolojisi ve Elektronik-Elektronik bölümlerini açtıklarını anlattı. İş bulmak konusunda ise öğrencilere “eğer bilgiyi almak noktasında gayret gösterirseniz, kendi kendinizi ve kişiliğinizi de iyi bir şekilde yetiştirirseniz mezun olduğunuzda işiniz hazır garantisini verebilirim” şeklinde tavsiyede bulunduğunu söyledi.

SINIF MEVCUDU VE PANDEMİ

Okulda sınıf standartlarının 24 öğrenci olduğunu belirten Zorlu, pandemi dönemiyle birlikte 12’şer kişilik sınıflarda eğitim vermeye hazır olduklarını sınıf problemlerinin olmadığını belirtti.

KORONAVİRÜS İÇİN PROJELER YAPTILAR

Okulların açılmasıyla birlikte girişte öğrenciler için dezenfektan tüneli hazırlandığını söyleyen Zorlu, “Bunun projesini de kendi öğretmenlerimiz hazırladı. Yine okul girişinde ve her koridorda dezenfektan ve sabunluk hazırladık. Bütün okulumuzu temizledik, ilaçladık. Biz eğitim öğretmene hazırız. Öğretmenlerimizin yapmış olduğu iki proje daha var. Birincisi temizlik robotu. Stüdyoya bıraktığımızda kendi başına çalışıp ultraviyole ışıkla dezenfekte eden bir sistem. Otomatik dezenfektan sıkan makine yaptık ve okulumda her yerde kullanılacak” ifadeleriyle okulun koronavirüse yönelik projelerini aktardı.

SINAV VEYA DİPLOMA PUANI ŞARTI YOK

Sınavla öğrenci alan bir kurum olmadıklarını vurgulayan Zorlu, “Okulumuzun yeni olması ve kapasitemizin yüksek olması dolayısıyla bu yıl okulumuza alacağımız hiçbir öğrencimize şart tanımadan istedikleri alana kayıtlarını yapıyoruz. Böyle bir imkana sahibiz. İsteyen öğrenci sınav sonucuna, diploma notuna bakılmaksızın ve herhangi bir kriter aranmaksızın istediği bölüme kaydını yapabilir. Bu sadece 9. Sınıfa kaydolan öğrenciler için değil. Ayrıca 10,11 ve 12. Sınıftaki öğrenciler de okulumuzdaki alanlarda eğitime devam ediyor olmak kaydıyla nakil yoluyla okulumuza gelebilirler. 55 tane kız öğrencimiz var. Karma eğitim veren bir kurumuz.” İfadeleriyle kayıt süreci hakkında bilgi verdi.

ÖĞRENCİLER VE VELİLER NEDEN TERCİH ETSİN?

Müdür Zorlu, ‘öğrenciler ve veliler neden bu okulu tercih etsin?’ sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

“Okulumuzun bulunduğu çevre öğrencinin disiplinini ve davranışını çok etkiliyor. Okulumuz E-5 yolu Çilimli sapağında bulunuyor. Yerleşim yerinden uzak, çevresinde öğrencilerimizi olumsuz etkileyecek yer olmaması bizi çok avantajlı kılıyor. Dolayısıyla öğrencilerimizin kötü alışkanlıklar edinebileceği bir ortam yok. Öğrencilerimizi okul saati içinde kesinlikle okulumuzun bahçesi dışına çıkarmıyoruz. Öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu her şeyi biz okulumuzda karşılıyoruz. Dolayısıyla birinci etken güvenilir olması. Her anne baba böyle bir ortamda çocuklarının eğitim almasını ister.”

İkinci olarak da eğitim kalitesi. Okulumuzun yeni olması, modern teknolojiye sahip olmamız ve öğretmenlerimizin genç ve dinamik olmasıyla öğrenci üzerinde iyi bir ivme yakaladık. Veli bunun farına vardığında veli ‘memnunum’ diyecektir.

Kurucumuzun ikisi de FIFA kokartlı hakem. Dolayısıyla spora çok önem veriyoruz. Futbol, basketbol, voleybol sahalarımız ve masa tenisimiz var. Derece yapan sporcu öğrencilerimiz de var.

Alan seçimi imkanında sınırlamamız olmaması da bir avantaj ve tercih sebebi. Bu bölümde ne çok aranan temel bölümler.

Temizlik konusunda da çok iddialıyız. Beyaz bayrak sahibiyiz. Her teneffüs öğrenciler derse girince koridorla, lavabolar, tuvaletler temizleniyor. Pandemi sürecinde daha da hassas davranacağız. Velilerimizin içleri rahat olsun. Ayrıca okulumuzda ücretsiz öğle yemeği servisi yapılıyor.

Okulun kurulduğu günden itibaren proje odaklı çalışıyoruz. ERASMUS+ projesiyle Prag’a 20 öğrenci 15 günlük staj çalışmasına götürdük. Tabi bu teknik geziyi kültürel geziyle de 3 ülke gezdik. Öğrencilerimiz çok mutlu şekilde döndü. Ve öğrencilerimiz uluslararası geçerli bir sertifika sahibi oldular. Bu yıl da Romanya’ya gittik. Vazgeçmeyeceğiz proje yapmaya devam edeceğiz.

11 büyük işletmeyle staj ve iş imkanı için sözleşme yaptık. Öğrencilerimiz de staj yaptıkları yerde kendilerini ispat ederlerse kolaylıkla işe yerleştirilmektedir. Yeni bir okuluz. Bunun şöyle bir avantajı var okulumuzda son teknoloji makinalar ve teçhizat var. Bunları öğrencilerimiz için en iyi şekilde kullandığımızı ve iddialı olduğumuzu söylüyoruz.”