Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) başlatılan yeni uygulama ile ilköğretim öğrencileri “okula devam niyetlerini” gösterir bir sözleşme imzalayacak. Devamsızlık yapan çocuklara erken müdahaleyi öngören Aşamalı Devamsızlık Yönetimi Uygulamasına göre, Okula Devam Sözleşmesi’ni sırasıyla öğrenci, veli ve öğretmen imzalayacak. Sözleşmeye uymayarak çocuğunun devamsızlığını önleyemeyen veliye, “idari para cezasının” da bulunduğu yasal yaptırım uygulanacak.

MEB, yeni eğitim-öğretim yılında devamsızlık yapan ilköğretim öğrencilerine yönelik Aşamalı Devamsızlık Yönetimi’ni uygulamaya başlayacak. Uygulamada, öğrencilerin okula devamları ve okuldan zamanında mezun olmaları amaçlanacak. Buna göre, okullarda Okul Risk Takip Kurulu kurulacak. Devamsızlıklar e-Okul sistemine girilecek.

Devamsızlık yapan öğrenci ve velisi ile öğretmeni arasında okul yönetiminin bilgisi çerçevesinde sözleşme imzalanacak. Sözleşme “öğrencinin vereceği okula devam sözünün daha ciddi hale getirilmesini, velisi tarafından durumun öneminin daha iyi anlaşılması” sağlayacak. Öğretmenin sözleşmeye attığı imzayı öğrenci ve veli de görecek. Sözleşmeye rağmen devamsızlık yapan öğrencinin evine “mektup” gönderilecek. Devamsızlığın sürmesi halinde veli en az üç kez telefonla aranacak. Telefon görüşmesi not edilecek. Telefon görüşmesinde veliye ‘yüz yüze görüşme’ isteği iletilecek. Yüz yüze görüşmede ‘yasal yükümlülükler’ anlatılacak.

Okul yönetimi öğrencinin okula devamını sağlayamazsa, yasal yaptırım başlatılacak ve bu durum İlçe Risk Takip Kurulu’na bildirilecek.

İdari para cezasına rağmen çocuğun ilköğretime devamı sağlanamadıysa, 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Öğrencinin içinde bulunduğu risk halinin araştırılması, gerektiğinde koruyucu ve destekleyici tedbirler ile öğrencinin korunması, eğitime devamının sağlanması için durumu sosyal hizmetler il müdürlüğüne bildirilecek.”

Haber; S. KAŞKIR