Öncü Eğitim, Öğretim ve Kültür Vakfı’nın katkılarıyla, Düzce Doğa Okulları tarafından  düzenlenen  seminerlerin bu seferki konuğu davranış bilimleri uzmanı ve yazar Aşkım Kapışmak oldu.



Düzce Doğa Okulları Egemen Konferans Salonunda gerçekleşen ve yoğun  katılımın olduğu seminerde Aşkım Kapışmak “Etkili İletişim, Motivasyon  ve Hedef Belirleme” üzerine yaptığı konuşmada zaman zaman dinleyicileri de küçük dramalarla seminere dahil etti.



Kapışmak seminer öncesi Doğa Okulu 7/B Sınıf öğrencisi Sude Altaş ve 8/B sınıfı öğrencilerinden Berra Karslıoğlu’nun okulun Türkçe bölümün projelerinden biri olan “ünlülerle röportaj” projesi kapsamında sorularını yanıtladı. Kapışmak, kariyeri ile ilgili öğrencilerin sorularına cevap verirken, etkili iletişim ipuçlarını da örnekler üzerinden anlattı.

Etkili İletişimin Birçok Anahtarı Var

Kapışmak, “Etkili iletişimin birçok anahtarı var. İletişimi bir sofra gibi düşünürsen o sofrada narsisim, ego olmayacak, gönüllü insanlar oturmalı. Sofrada düzeni sever sonra yemeğe bakarız. O yüzden bencillik olmamalı. Sofranın çevresinde de diğerkâmlık olmalı. Yani önce başkası sonra ben şeklinde olmalı. O tuzlukların içinde empati olabilir, su bardağının içine sevgi saygı koyabilirsin. O tatlı sofrayı oluşturduğunda zaten senin kültürel anlamda çok bir şey bilmene gerek yok. İnsan beyninin depoladığı tüm bilgiler, samimi ortamda açığa çıkıyor.” Dedi.



Kaygının üzerine gidin!

Kapışmak Sınava girecek öğrencilere de şu tavsiyelerde bulundu:  “Kaygı bizim ürettiğimiz zanlar… Gençler iki türlü sınav kaygısı yaşar. Birincisi çalışmadıklarından yaşarlar. Bu yersiz kaygıdır. Ona yapacak hiçbir şey yok. İkinci olarak da çok çalışarak kaygılananlar var. Onlarda zihinleri ve bedenleri yönetemiyorlar. Bu anlamda onlarla nefes egzersizleri yapıyoruz. Bir de nelerin onları en çok kaygılandırdığını yazsınlar. Bunların yanına bir virgül ekleyip “bu kaygım başıma gelirse” diyip onun cevabını yazarak en sonuna götürmeleri gerekiyor. Çünkü insanlar sondan değil, baştan korkuyorlar. Orada sık soru sorduğunda beyin kaygılı sorunun cevabını bulduğunda iyi hissediyor. Bir de arkadaşlarınıza, çevrenize ve yanınızda sevdiklerinizin olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Kaygının üstüne gitmek lazım.”



Seminerde , özellikle ebeveynlere çocuklarına karşı geliştirecekleri tutum ve davranışlar konusunda altın değerinde önerilerde bulunan Aşkım Kapışmak seminer sonunda konuklarla sohbet ederek kitaplarını imzaladı.

HABER;S.KAŞKIR