Konuyu değerlendiren Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, meslek liselilere yönelik katsayı uygulamasını “darbe” olarak niteledi.

Meslek liselilerin kendi alanlarındaki mühendislik bölümlerine girmesinin yeniden hayal olduğunu söyleyen Çelikus, “Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) hazırladığı 2016 ÖSYS kılavuzunda meslek liselerini etkisizleştiren değişiklikler var. Artık meslek lisesi, makine, elektrik-elektronik, uçak bakımı gibi bölümlerde okuyan öğrenciler üniversiteye girişte artık makine mühendisliği elektrik-elektronik mühendisliği ve uçak mühendisliği gibi bölümlere girişte ek puan alamayacak. Üniversiteye girişte kendi alanlarındaki bir bölümü tercih ettiklerinde aldıkları ek puan uygulaması sona erdi. Meslek liselilerin üniversiteye girmesini teşvik eden uygulamanın iptali yüz binlerce öğrenciyi mağdur edecek. Mağdur edilecek yüzbinlerce öğrenci düşünülerek uygulama acilen yürürlükten kaldırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin suçu nedir?

Uygulamadan etkilenen meslek liselerini sıralayan Başkan, şunları kaydetti: “Sağlık Meslek liseleri, Ticaret Meslek Liseleri, Turizm ve Otelcilik Liseleri, Denizcilik Meslek Liseleri, Lojistik Meslek Liseleri ve İletişim Meslek Liseleri’ne ek puan kaldırılıyor. Peki burdan mezun olan veya olacak öğrencilerin suçu nedir? Yaptıkları lise seçimleri midir?”

Meslek liseli öğrencilerin katsayının 2009'da kaldırılmasıyla rahat bir nefes aldığını savunan Çelikus, Bakan Nabi Avcı'dan sorunu çözmesini istedi. Çelikus, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “28 Şubat döneminde uygulanan katsayı sebebiyle üniversiteye girişte önlerine engeller çıkarılan ve yıllar süren kan kaybı sonrası başarılı öğrenciler tarafından tercih edilmeyen meslek liseleri, katsayının 2009'da kaldırılmasıyla rahat bir nefes almıştı. Meslek liselilerin yeniden bu uygulamayla kalitesi düşecektir. Üniversite okumak isteyenler tercih etmeyecektir. Bizler bu 28 Şubat garabetini Sayın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın kaldıracağını umuyor ve gençliğimize hakkı olanın verileceğine inanıyoruz; çünkü muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için eğitimden başka yol yoktur.”

Haber;C.ÜSTÜNER