Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Aile Öğretmenliği Projesi kapsamında bugün, Düzce Anadolu Lisesi Müdürü Veysel Dişçi ile, Müdür yardımcısı Murat Kızılcaoğlu ve sınıf öğretmeni Emin Doğan, Çay mahallesinde oturan Fatih Kesin’in ailesini ziyaret etti. Öğrencinin nasıl bir ortamda yaşadığını görmek, çalışma koşullarını takip etmek ve aile ile görüş alışverişinde bulunulmak için gerçekleştirilen ziyaretin amacını anlatan Okul müdürü Veysel Dişçi, Öğrenciyi okulda takip ettikleri gibi ev ortamındaki çalışma koşullarını görmek istediklerini belirtti.

Davranışlar değerlendirilecek

Ziyarete katılan rehber öğretmeni Emin Doğan, çocukların davranışlarını değerlendirmek açısından uygulamanın yararlı olduğunu düşündüğünü ifade ederken, bütün öğrencilerin evine gitmenin bazı şartlar dolayısıyla mümkün olamayacağını kaydetti. Doğan, “Velilerimizle daha önce toplantı yapmıştık. Bunun dışında çocuğun bize açamadığı velilerle konuşamadığımız konuları görüşmek, öğrencilerin çalışma koşullarını, ev ortamını, ulaşım şartlarını, evdeki kardeş sayısı, anne baba ilişkisi açılarından çocukların davranışlarından bir şeyler çıkarmak ve değerlendirmek açısından uygulamanın yaralı olduğunu düşünüyorum. Amaç bütün öğrencilerin evlerine gitmek ama bu bazı şartlar dolayısı ile mümkün olmayabilir. Ortak noktada öğretmenlerin, okulların, idarecilerin, veli ve öğrencilerin görüşlerini alıp bu ziyaretleri yapmanın önemine inanıyorum. Aile ziyaretlerinin okul öğrenci ve öğretmen açısından yararlı olduğunu düşünüyorum.” Dedi.

Fatih’in Babası İsmail Kesin ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirirken, bu ziyaretin oğlu için de faydalı olacağını düşündüğünü belirtti.

Yararlı ancak alt yapısı oluşturulmalı

Bu ziyaretlerin öğrencileri tanıma açısından faydalı olduğunu belirten Müdür yardımcısı Murat Kızılcaoğlu ise, bu proje ile öğrencileri tam manasıyla tanıma imkanı bulduklarını vurguladı. Kızılcaoğlu, projeyi yararlı gördüğünü ancak alt yapısının da oluşturulması gerektiğini belirtti.

Kızılcaoğlu, Aile öğretmenliği projesi kapsamında bizlerde idareciler olarak zaman zaman bayan öğretmenlerimizin güvenlik problemleri gerekçesi ile onlara eşlik ediyoruz. Hangi koşullarla karışılacaklarını bilmediklerini ifade ettiklerinden ötürü biz de bayan öğretmenleri yalnız göndermeme adına onlarla birlikte aile ziyaretleri yapıyoruz. Sorumlu olduğumuz öğrencileri ne kadar yakından tanımaya çalışsak da bu proje bize öğrencilerimiz tam manası ile tanıyamadığımızı gösterdi. Aile ziyaretleri ile birlikte onların hangi koşullarda yetiştiklerini okula nasıl geldiklerini hayal dünyalarının nasıl olduğunu daha yakından tanıma fırsatı buluyoruz bu da beraberinde başarısızlık faktörlerinin altında yatan nedenlerin neler olduğunu daha yakından görme imkanı sunuyor. Bununla ilgili bir öğrencimizi örnek vermek istiyorum. Geçen sene bu proje kapsamında öğrencimizi ziyarete gittiğimizde tek bir odada yaşadıklarını ve 6 kardeşin aynı odayı paylaştığını gördük. Ders çalışma ortamı yoktu. Bu ev gezisi bize çocuğun o koşullarda neden başarısız olduğunu gösterdi. Bizde o çocuğun durumunu diğer öğretmenlerle karşılaştırarak bu konuda önlemler alınmasını sağladık. Sınıf öğretmeni çocukla daha fazla ilgilendi ve biz çocuğun başarısının arttığını gördük. Gerçekten projeyi yararlı görüyorum ancak alt yapısının da oluşturulması gerektiğini vurgulamak istiyorum.” Dedi.

Son sözü söylemek ise projeden en çok etkilenecek olan Fatih Kesin’e kaldı. Fatih, Öğretmenlerinin okulda kendisiyle ilgilenmelerinin ve ailesi ile ev ortamını görmek için gelmelerinin hedefine ulaşmakta olumlu katkıları olacağını düşündüğünü dile getirdi.

Haber; H. İŞCAN