Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda gerçekleştirilen törene Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğretmen adayları ve aileleri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Çubukçu, yeni yapılacak atamayla eğitim sistemine giren her öğretmenin Milli Eğitim Bakanlığı olarak varmak istedikleri hedefe kendilerini bir adım daha yaklaştıracağını söyledi. Çubukçu, her öğretmen atamasının taze bir kan, yeni bir heyecan getireceğine inandıklarını kaydetti. Dünyanın büyük bir hızla değişim ve dönüşüm yaşadığına
işaret eden Çubukçu, bu sürecin ilgi çağının kendine özgü koşulları, kritik düşünebilen sorun çözmede farklı yaklaşımlar getirebilme becerisi kazanmış bireylerin yetiştirilmesini gerekli kıldığını ifade etti. Çubukçu, "Bu bireyleri yetiştirecek olanlar dün olduğu gibi bugün de, gelecekte de öğretmenler olacaktır" dedi.

Eğitimdeki hiçbir gelişmenin öğretmenlerin işlevini azaltmadığını belirten Çubukçu, "Aksine her birimiz içindeki bir şey olma kapasitesini ortaya çıkarmak ve geliştirmek için öğretmenlerin rehberliğine daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Ama ihtiyaç duyduğumuz öğretmen altını çizerek söylemeliyim ki nitelikli öğretmendir. Öğretmenlerimiz öğrencisinin ilerisinde olmalı, ona yol gösterebilmeli, danışmanlık ve kolaylaştırıcılık rolü oynamalı, bilgininin güç olduğu gerçeğini bir an olsun unutmayarak becerilerini bir öğrenci gibi geliştirmeli, her zaman niteliklerini artırma arayışı içinde olmalıdır. Önümüzdeki süreçte daha sıklıkla duyacağımız hayat boyu öğrenme alışkanlığını, önce öğretmenlerimizin kazanması gerekiyor ki öğrencilerine, topluma iyi bir rehber ve rol model olsunlar. Bu kapsamda öğretmenlik mesleğinin geliştirilmesine ilişkin her hizmetin, her destek ve yatırımın diğer alanlara yapılan yatırımlardan çok daha önemli, öncelikli ve değerli olduğunu söylemek gerekir " diye konuştu.

Öğretmen atamalarına ilişkin başvuru süreci ve atamaların internet üzerinden yapıldığını hatırlatan Çubukçu, böylece iş takipçiliği gibi arzu edilmeyen hususların tarihe karıştığını ifade etti.

Bakan Çubukçu, Bakanlık bünyesinde 2009 tarihi itibariyle 542 bin 231 kadrolu, 68 bin 667 sözleşmeli olmak üzere toplam 610 bin 878 öğretmenin görev yaptığını söyledi. Yapılacak yeni 10 bin öğretmen atamasıyla 2003-2009 yılları arasında 70 bini sözleşmeli öğretmen olmak üzere toplam 227 bin 702 öğretmen ataması yaptıklarını belirten Çubukçu, öğretmen ihtiyacına yönelik olarak 2010 yılında da öğretmen atamalarına devam edeceklerini bildirdi. Bakanlığın bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Çubukçu, 2010 yılını Bütçe Kanunu'nun 22.'inci maddesindeki yüzde 25 oranının yüzde yüze çıkarılması için Maliye Bakanlığı nezdinde girişimlerin devem ettiğini kaydetti.

Çubukçu, 22.'inci maddedeki rezervden ayrılan kadrolar ile öğretmen ihtiyacının karşılanmaması durumunda Bakanlığın ilave kadro kullanımını sağlayacak bir düzenlemenin Bütçe Kanunu kapsamına alınması teklifinde bulunulacağını, böylece 2010 yılı öğretmen ihtiyacının büyük oranda karşılanmasının planlandığını ifade etti.

Çubukçu konuşmasının ardından 10 bin boş kadroya yapılacak olan atamalar için butona bastı. Yeni atamayla 35 bin öğretmen adayı arasında aralarında sözleşmelilerinde bulunduğu 10 bin öğretmenin ataması gerçekleşmiş oldu. Her öğretmen atamasında olduğu gibi ismi kurada çıkanlar tarifsiz bir sevince yaşarken, ataması yapılmayanlar ise büyük hüzün yaşadı. Kimi atanacağı yeri babasının rüyasında gördüğünü söylerken, kimi ise eşinden ayrılacak olmanın hüznünü yaşadı.

Öte yandan atamalar yapılırken bakanlığın önünde kendilerine Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu diyen bir grup öğretmen adayı her atamada olduğu gibi bu atamada da eylem yaptı. 'Bizlere öğrencilerimizi verin', 'Ücretli köle olmayacağız', 'Direne dirine atanacağız' diye slogan atan öğretmen adayları basın açıklamasının