MEB, öğretmenlerin zorunlu hizmet sürelerini uzatan taslak yönetmelik hazırladı.
Mevcut yönetmelikte 3. bölge kapsamına giren Hakkari, Van, Şırnak, Ardahan, Batman ve Bitlis gibi Doğu ve Güneydoğu illerinde 3 yıl olarak uygulanan zorunlu hizmet süresi, taslak yönetmelikte 3 ile 5 yıl olarak yeniden düzenlendi.

Edinilen bilgilere göre zorunlu hizmet süreleri, 1. ve 2. bölgeye giren illerde de yeniden belirleniyor.
Buna göre mevcut yönetmelikte 2. bölge kapsamına giren İstanbul, Gaziantep, Trabzon, Yozgat , Tokat gibi illerde 4 yıl olan zorunlu hizmet süresi, 4 ile 6 yıl olarak uygulanacak. Ankara, İzmir, Afyon, Bilecik, Uşak, Eskişehir, Kütahya, Manisa, Muğla gibi 1. bölgeye giren illerde 5 yıl olan zorunlu hizmet süresi ise 5 ile 7 yıl olarak uygulanacak.

Taslak yönetmelikte zorunlu hizmet için sabit süre yerine, 'makas' uygulaması tercih edildi. Buna göre her bölge için zorunlu hizmet süresi alt ve üst sınırlarlar oluşturularak belirlendi. Zorunlu hizmetin hangi ilde alt, hangi ilde üst sınırdan uygulanacağı ise illerin ve okulların sosyoekonomik durumlarına göre belirlenecek.

Örneğin, 3. bölgedeki bir ilde zorunlu hizmet 5 yıl olarak belirlenirken, aynı bölgeye giren başka illerde 3 veya 4 yıl olarak uygulanabilecek. MEB'in hazırladığı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği taslağı sendikaların görüşüne de sunuldu.