Projeye ilişkin açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, MEB, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve katılımcı belediyelerce ''Okullar Hayat Olsun Projesi'' başlatıldığını anımsattı.

Türkiye'de 42 bin civarında okul bulunduğunu, projeyle okulların daha etkin bir şekilde toplum hizmetine açılmasının, bahçelerinin ağaçlandırılmasının, düzenlenmesinin amaçlandığını belirten Ersöz, ''Temel yaklaşım bu alanların, tüm okul eklentilerinin ve bahçelerinin topluma açılmasıdır. Örgün eğitim dışında kalan zamanlarda bu alanların topluma, velilere, mahalleliye açılması esas alınıyor'' diye konuştu.

Şehirlerde çocukların oyun oynamak için sokakta toplanmak, spor yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Ersöz, bu nedenle öğrencilerin trafik kazalarına, şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Ersöz, ''Okul bahçelerinin kimisi açık, ama büyük bir çoğunluğu duvarlarla çevrilmiş ve kapalı ne yazık ki. Eğitim bitince kapatılıyor. Bir yandan özellikle kadınlar buluşabilecekleri, konuşabilecekleri alan bulmakta zorluk çekiyor, ama bir yandan da okul bahçeleri kapatılıyor'' diye konuştu.

Okul bahçelerinin hafta sonu ve yaz ayların da kapalı olduğunu belirten Ersöz, projeyle bu durumun da ortadan kalkacağını, okul bahçelerinin nefes alınabilecek, rahatlanabilecek mekanlar olmasını istediklerini kaydetti. Okulların bundan sonra otopark olarak kullanılmayacağını da vurgulayan Ersöz, okul bahçelerinin sadece belirtilen amaçlar için kullanılacağını söyledi.

Ersöz, ''Bu alanın otopark olarak kullanılması çok anlamsızdı. Bu kadar çocuk top oynamak zorunda kalırken, sokakta zamanını geçirmek zorunda kalırken, o alanı birkaç kuruş gelir elde etmek amacıyla kullanmanın doğru olmadığını düşünüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu. 

Haber; H. İŞCAN