Her cuma yayınlanan Manşet Programında geçtiğimiz günlerde adları ve bağlı oldukları genel müdürlükte değişikliğe gidilen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı “Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri”nin dünü, bugünü ve ülkemizin geleceği için önemi üzerinde duruldu. Erol Tayhan'ın konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Konuralp Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Çelebi ile Düzce Adnan Menderes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Salim Yılmaz okulların diğer genel liselerden farklı ve artı yönleri hakkında bilgiler verdiler

“AVRUPANIN ÖNÜNDEYİZ”

Meslek hayatının bu 30 yılının 26 yılını  yöneticilikle geçiren Konuralp Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Çelebi, mesleki eğitimin çok önemli ve ülkenin geleceği için çok önemli olduğunu belirterek” Milli Eğitim bakanlığımız Türkiye’de fırsat eşitliği konusunda Avrupanın çok önündeyiz, yasalarımız yönetmeliğimiz mesleki eğitimin çatısı şu anda çok önünde zira avrupada meslek elemanı için nüfus azlığı var. Örneğin Findanliya'ya  gidin tüm kaliteli işleri yapancılar yapar çünkü nüfus ancak üst düzey pozisyonlara yetiyor” dedi.

“OKULLARIMIZ  ARTI DEĞER”

Adnan Menderes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Salim Yılmaz'da okullarının eğitim ve staj durumu hakkında bilgiler vererek sektörle yapılan işbirliğinden bahsetti. “12. Sınıftan mezun olduğunda üst öğrenime gidemediği durumda sektörün içine o kadar gördüğü eğitimi uygulayabilir düzeyde gidecek. Bakanlığımız bunun için çeşitli projeler üretiyor. Meslek liselerinin neredeyse tamamı özel sektörde kamu sektörlerinde bu eğitimi uygulama ve teorik olarak geliştirmek için protokoller imzalayıp uyguluyor” diyen Yılmaz, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden mezun olan öğrencilerin üniversiteyi kazanamamaları durumunda mezun olduğu sektörde iş bulma imkanının kolay olduğunu bunun da genel liselerden mezun olan öğrencilere göre bir artı değer olduğunu vurguladı.

“DAHA KOLAY İŞ BULABİLİYORLAR”

Yasaların meslek lisesi mezunlarını istihdam edenlere çeşitli teşvikler sunduğunu da belirten okul müdürleri Çelebi ve Yılmaz: ”Mesleki ve Teknik Liselerden mezun olanlar daha kolay iş buluyorlar. Üniversiteye gidememiş birine göre çok daha kolay buluyor. 2. seçenekler ise 2 yıllık meslek yüksek okullarına sınavsız geçişi var” şeklinde konuştular.

Haber; E. TAYHAN