Düzce’de eğitim gören yaklaşık 69 bin öğrenciden, ilk kez okulla tanışacak olan öğrenciler için yarın ilk zil çalacak. Ancak her Eylül ayı geldiğinde veliler için de masraf dönemi başlamış oluyor, okulların açılacak olması çocuklar için yapılacak harcama kalemlerini artırıyor.

 

İlkokula yeni başlayacak bir çocuk için masraflar en az 500-600 liradan başlarken, bu rakam alınacak malzemenin yeri ve markasına göre 2-3 bin liraya kadar da çıkıyor. Lise ve ortaokul öğrencileri için masraflar daha da katlanıyor.

 

Okul masraflarında en önemli kalemi kıyafetler alıyor. Özel okullar kendi kıyafetlerini belirlerken, Devlet okulları da artık serbest alışverişe izin vermiyor. Hemen her devlet okulunun anlaştığı firmalar bulunuyor. Veliler bu firmalara yönlendirilerek tercih hakkı elinden alınıyor.

 

Çanta ve kırtasiye ise ikinci büyük kalemi oluşturuyor. Özellikle okul çantaları eğer lisanslı ürünlerden ise fiyatları katlanıyor. Bu arada lisanslı gibi görünen sahte ürünlere de dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar ürün alırken, TSE belgesine bakılmasını öneriyor.

 

Diğer taraftan, Türkiye Kamu-Sen, ilköğretimde okula giden bir öğrencinin aileye yükünün 2013’e göre yüzde 15,2 artışla 846 TL’ye çıktığını açıkladı. Açıklamada, ''İlköğretimde okuyan bir çocuğun aile bütçesine getirdiği ek yük 2013 yılının aynı ayında 734,46 TL olarak hesaplanmıştı. Buna göre okul masrafları son bir yılda yüzde 15,2 oranında yükseldi.'' denildi.