Prof. Dr. Necmi Aksoy,  Düzce’nin Yığılca ilçesinden toplamış olduğu otsu bitkiyi bilim dünyası için yeni tür olarak isimlendirdi. Yeni bitki türüne 2010 yılında geçirdiği elim trafik kazasında hayatını kaybeden İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asuman Efe'nin adı verildi. Aksoy, Türkçe ismi 'Düzce Efe Moru' olan bitkiyi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ebru Ataşlar ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden (MAM) Dr. Birsen Cevher Keskin ile birlikte, keşfedilen bitkiyi ünlü bir botanik dergisinde bilim dünyası için yeni bir bitki türü olarak yayınladı.
 
Yeni bulunan bitki taksonunun betimlemesini Prof. Dr. Necmi Aksoy yaparken, yaprak ve tohum yüzeyleri üzerine SEM mikroskobu ile morfolojik çalışmaları ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ebru Ataşlar gerçekleştirdi. Bu bitki türü üzerine genetik çalışmalar, TÜBİTAK-MAM’dan Dr. Birsen Cevher Keskin tarafından yapılırken,  bitkinin resmini ise, Bitki Ressamı Hülya Korkmaz çizdi.



Papatyagiller (Asteraceae) familyasından olan otsu bitki türünün dünyada doğal olarak yetişen 200 tane türü yer alıyor. Türkiye’de ise bu cinsin 21 tane türü bulunuyor. Yeni otsu bitki türü Düzce Efe Moru; çok yıllık bitki olması, odunsu kök yapısına sahip tüylü parçalı taban yapraklı,  50-85 cm boylanabilmesi, gövde yapraklarının boğumlar boyunca gövdeyi kapsayacak şekilde kayıcı (kanata benzer) yapıya sahip ve gövde üst kısmında çok sayıda dallanma yaparak, 4-20 adet çiçekli olması gibi sebeplerle park ve bahçelerde, özellikle de “kaya bahçeleri” ve “yer örtücü” süs bitkisi olarak kullanım potansiyeli bulunuyor. Bu endemik bitki türü sadece Düzce’nin Yığılca ilçesinde ve Karabük’ün Yenice ilçesinin belli bölgelerinde yayılış gösteriyor. Bitki; bu bölgelerde bulunan orman içi açıklıklardaki kireçtaşı kayalık alanlardaki yaşam alanlarında yayılışını yapıyor.


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ