YÖK'ün üzerinde çalıştığı yeni ÖSS sisteminin detayları da belli olmaya başladı. İki aşamalı sınav sistemi yeniden gündemde .İlk aşamada eleme, ikinci aşamada yerleştirme yapılacak. Adaylar alan testlerine ayrı ayrı günlerde girecek. Sınavda klasik sorular da olacak. 2009 yılı için ise alan dışı tercihlerde kullanılan katsayının yükseltilmesi da gündemde.

Yıllardır tartışılan klasik soru uygulaması da yeni sistemle hayata geçirilecek. Öğrenciler test tekniğiyle hazırlanmış soruların yanında fikir yürütmeyi sağlayacak açık uçlu sorularla da karşı karşıya kalacak.

Mevcut uygulamada alan dışı tercihte bulunanların puanı 0. 3 katsayısı ile çarpılıyor. YÖK, bu rakamı 0. 5 veya 0. 6'ya yükseltmeyi hedefliyor. Böylece meslek liseleri ile imam hatiplerin katsayı sorununun da çözülebileceği belirtiliyor.

Meslek lisesi mezunlarının tanınan 2 yıllık ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkının da kaldırılması gündemde. Yapılacak yasal düzenleme ile ön lisans programlarına girişin ÖSS puanı ile olması sağlanacak.

Öngörülen değişikliklerin 29 Ocak'ta yapılacak YÖK Genel Kurulu'nda karara bağlanması bekleniyor.