Öğrenci Seçme Sınavı'na giren öğrencilerin geleceğini belirleyecek olan sınav sonuçları açıklandı. Geçtiğimiz sene Türkiye sıralamasında 76'ncı olan Düzce, OKS'de olduğu gibi ÖSS'de de sıralamadaki yerini yükseltti. Düzce'nin sıralamadaki yeri henüz belli olmazken, ilk iller ve son on il içinde olmadığı bildirildi.

Buna göre, sayısal puanda ilk altı il Denizli, Ankara, Eskişehir, Konya Kayseri ve Mersin olurken sınavda en başarısız olan on il ise Ardahan, Hakkari, Şırnak, Artvin, Ağrı, Bitlis, Siirt, Bingöl, Mardin ve Rize oldu. Bilgi akışının yavaş olması nedeniyle Düzce'nin sıralamadaki yeri henüz kesinleşmedi.

Öte yandan Türkiye genelinde sınavda değişik puan birinciler de belli oldu. Eşit Ağırlık 1, Sözel 1, Sayısal 1 puan türlerinde Ankara'dan Fırat Cem birinci olurken, Eşit Ağırlık 2, Sözel 2 puan türlerinde ise İstanbul'dan Çağrı Berk Onuk birinciliğe adına yazdırdı. Sayısal 2 türünde ise Orkun Bildir adındaki öğrenci Türkiye birincisi oldu.

Düzce Sıralaması konusunda da öğrencilerinin başarı derecelerini öğrenmek isteyen özel dershaneler bilgi alabilmek için birbiriyle yarıştı. Bilgi akışının yavaşlığı dershaneler için de sıkıntı yaratırken, Öncü Fen Dershanesi, öğrencilerinden Hüseyin Hüsnü Sağlam'ın Sayısal 1 Puan türünde, 381, 661 puan ile Türkiye sıralamasında 524'üncü sırada yer aldığını açıkladı.

Sınavda bazı çarpıcı noktalar da ortaya çıktı. Geçen yıl 50 bin civarında sıfır çeken öğrenci olduğu hatırlatılarak, bu sayının yaklaşık yarıya düştüğü de bildirildi. Bu arada geçtiğimiz yıla göre kopya çeken öğrencilerin sayısında artış yaşandığı da ifade edildi.

Sınava giren erkeklerin yüzde 44,03'ü 160 puan üzerine çıkmayı başarırken, bu oran kızlarda yüzde 55, 97 oldu. 185'in üzerine ise erkeklerin yüzde 57'si, kızların ise yüzde 44'ü çıkabildi.

Sınav formları, 24 Temmuz tarihine kadar tüm okullara ulaşmış olacak. Adaylar kılavuzu 3 YTL karşılığında alacak ve tercihlerini gerek bu formları doldurarak, gerekse internet üzerinden yapabilecek.

Sınavı kazanan adaylar, yerleştirme ücretini 24 Temmuz- 9 Ağustos tarihleri arasında bankaya yatırabilecek. Tercih formları ise 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında gönderilecek. Öğrenciler sınav puanlarını internetten öğrenecekleri için tercihlerini geliştirmeye bugünden itibaren başlayabilecek. Tercih formları, 12 Ağustos tarihinden sonra adayların ellerine ulaşacak. ÖSYM yerleştirme sonuçlarını 25 Ağustos tarihine kadar yetiştirmeyi planlıyor.