Vali Adnan Yılmaz, Gülaçtı’nın başarısında mutluluk duyduklarını ifade ederek “ Düzce’yi temsil ediyor. Bizim adeta gönül elçimiz oldu. Bundan güzel tablo olamaz.”dedi.
İlkokulda babasının beyin tümörü rahatsızlığı geçirmesi ve aynı hastalıktan birkaç yakını daha kaybetmesi nedeniyle küçük yaşlardan bu hastalıkları tedavi etmeyi hedefleyen Gülaçtı, bu alana nasıl yöneldiğini şöyle anlattı:
2 yıl mücadele verdim
“Kız çocukları babasına çok düşkündür. Benim ilk aşkım babamdı. İlkokuldayken Babamın beyninde tümör çıktı. Babam tedavi olarak iyileşti ama aynı dönemde birkaç yakınımı da bu hastalıktan kaybettik. Ben de lisedeyken beyin cerrahı olmaya karar verdim. Bir gün gazetede kök hücrelerle ilgili haberler okudum ve bunun her derde deva olduğunu öğrendim. Ve genetik mühendisi olmaya karar verdim. Benim hedefim “Bir işi yapacaksan en iyisini yapmaktır.” Bu nedenle Oxford ve Harvard üniversitelerine başvurdum ve her iki üniversiteden de olumlu cevap aldım. Ancak Harvard Üniversitesinin eğitimin daha uzun olması ve Oxford üniversitesi klinik farmakoloji bölüm başkanı ve Avrupa kanser araştırmaları genel sekreterinin beni öğrencisi olmaya layık görmesi üzerine her şeyi geride bırakarak 2 yıl mücadele verdim.”
Bu ülkeye borcum var
Burs almak için çok büyük mücadele verdiğini anlatan Gülaçtı, Vali Adnan Yılmaz’ın bu durumu çözüme kavuşturduğunu söyledi.
Gülaçtı, “Başvurmadığım yer kalmadı. Bu dönemde Ermenilerden teklif aldım. Bana ev araba ve her şey vereceklerdi ama ermeni vatandaşı olacaktım. Bunu kabul etmem mümkün değildi. Bu ülkeye borcum var. Bu yaşıma kadar burslu okudum ve bu borcu ödemek zorundaydım. 2 yıl burs almak için uğraştım. En son annem valimize geldi. Annem durumumu anlatınca Valimiz olayı hemen çözüme kavuşturdu.” Diye konuştu.
Kendi doktora programındaki İlk Düzceli öğrenci olan Ferah Gülaçtı, TÜBİTAK-MAM'da çalışmaya başlayacak ve klinik farmakoloji kök hücre çalışmaları yapacak. 

Haber: S. KAŞKIR