Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, 2020 Hemşirelik Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlediği Hemşirelik Haftası telekonferans programları ile öğrencilerini bilgilendiriyor.

Mesleki bilgi ve deneyimlerin paylaşılacağı ve 4 gün süresince devam edecek olan etkinliğin açılış konuşmasında; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Öğretimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayla Keçeci ve Hemşirelik Bölümü Öğrencisi Kübra Çakır duygu ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

Önce sağlığa daha sonra hastalığa yönelik hizmet veriyor

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Kübra Çakır, hemşirelik mesleğinin önce sağlığa daha sonra hastalığa yönelik hizmet verdiğini ve bu hizmeti de sistematik bir biçimde gerçekleştirdiğini ifade etti.

Florence Nightingale’in doğumunun 200. yılı

Hemşireliğin, bakımın yanı sıra eğitime de yer veren toplumsal bir gereksinim, bilim ve sanattan oluşan bir sağlık disiplini olduğunu vurgulayan Kübra Çakır, Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN)’nin her yıl geleneksel olarak Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs’ta düzenlenen uluslararası kutlamalara liderlik yaptığını belirterek bu yılki kutlamaların Florence Nightingale’in doğumunun 200. yılı olması nedeni ile daha özel olduğunu sözlerine ekledi. Hemşirelik mesleğinin sağlık hizmetlerinin yardımcı hizmetini değil ana omurgasını oluşturduğunun altını çizen Çakır, pandemi sürecinde COVİD-19 ile mücadele eden tüm meslektaşlarına başarılar dileyerek Hemşireler Haftası’nı kutladı.

2020 yılı “Hemşire ve Ebe Yılı” olarak belirlendi

Düzce Üniversitesi Öğrencisi Kübra Çakır’ın açılış konuşmasından sonra etkinlik ve hemşirelik mesleği ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getiren Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Öğretimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayla Keçeci, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2020 yılının modern hemşireliğin kurucusu olarak kabul edilen Florence Nightingale’in doğumunun 200. yılı olması sebebi ile “Hemşire ve Ebe Yılı” olarak belirlendiğini söyledi. Hemşireliğin meslekleşme sürecinde hızlı ve çarpıcı bir dizi değişimler geçirdiğine işaret eden Prof. Dr. Ayla Keçeci, başlangıçta sadece fiziksel gereksinimlerin giderilmesi ile başlayan hemşirelik mesleğinin giderek hasta ya da sağlıklı bireyleri bütüncül değerlendirmeye başladığını dile getirdi. Hemşirelerin yaptıkları onca çalışmalara rağmen toplum tarafından yeteri kadar tanınmadığını katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Keçeci, hemşirelerin günümüzde lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim aldığını,  çok eski dönemdeki kurslarla sahaya kazandırılan hemşirelerden çok daha nitelikli eğitim aldıklarının altını çizdi. Hemşirelerin birlikte hareket ederek mesleğin görünür kılınmasını isteyen Prof. Dr. Ayla Keçeci,  hem ülkemizdeki hem de tüm dünyadaki hemşirelerin Hemşireler Haftası’nı ve Hemşireler Yılı’nı kutlayarak sözlerini sonlandırdı.

Hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarına Allah’tan rahmet diledi

Programda konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir ise; sağlığın bireylerin temel ihtiyaçlarından birisi olduğunu vurgulayarak, bu ihtiyaca cevap veren meslek gruplarının başında da hemşirelerin geldiğini ifade etti. Yaşanan pandemi sürecinde hekim, hemşire ve sağlık çalışanlarının deneyimli ve iyi yetişmiş bireyler olmasının ne kadar önemli olduğunun bir kez daha fark edilmiş olduğunu katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Şerif Demir, Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin 20 yılı aşkın bir süre ile ülkemizin her yerinde takdir gören hemşireler yetiştirdiğine dikkat çekti. Tüm hemşirelerin Hemşireler Haftası’nı tebrik eden Prof. Dr. Şerif Demir pandemi sürecinde özveri ile çalışırken hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarına Allah’tan rahmet dileyerek açıklamasını sonlandırdı.

“Pandemi süreci bizlere çok farklı mesajlar verdi”

Programda konuşan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, tüm dünyada ve Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan hemşirelerin Hemşirelik Haftası’nı kutlayarak sözlerine başladı. İçinde bulunduğumuz Covid-19 pandemi sürecinin insanlığa çok farklı mesajlar verdiğini belirten Rektör Çakar, bu kapsamda sağlık çalışanlarının kıymetini ve hemşirelerin eğitiminin ne kadar önemli olduğunu idrak ettiklerini söyledi.

Hemşirelik mesleğinde akademik eğitimin yanında kişisel özelliklerin ve özellikle sabretmenin önemine değinen Prof. Dr. Çakar, Düzce Üniversitesi’nde; hem laboratuvar olanakları hem de akademisyenlerinin donanımı açısından dünya ve ülkemizde rekabet edebilir bir hemşirelik eğitimi verildiğini vurguladı. Covid-19 virüsüne karşı aşının bir an önce bulunmasını temenni eden Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, mesleğe gönül veren, eğitiminde bulunan ve mesleği icra eden tüm hemşirelere başarılar diledi.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarından sonra etkinliğin ilk günü, Türk Hemşireler Derneği Düzce Temsilcisi ve Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Atiye Erbaş’ın “ICN Teması: Hemşireler Dünya Sağlığında Öncü Bir Ses” başlıklı sunumu ve ardından Hemşirelik Bölümü son sınıf öğrenciler tarafından online olarak Hemşireler Andı’nın okunması ile sona erdi.

Programın 2. ve 3. gününde; hemşireler ve hemşirelik öğrencileri için “Ruh Sağlığı Buluşmaları” başlıklı oturumlarda; “Fırtınada Yol Almak, İçsel Pusulamızı Nasıl Keşfederiz?” konuları ele alınacak.

Programın 4. ve son günü olan 15 Mayıs 2020 tarihinde düzenlenecek “Farkındalık Artırma ve Öz-Şefkat Pratikleri” başlıklı oturumda ise; Dr. Öğr. Üyesi Aysel Karaca, Öğr. Gör. Dilek Demirezen ve Öğr. Gör. Ferhan Açıkgöz bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşacak.