Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden, bugün bir gazetede yer alan ''Ülkemizde hamilelere yapılan pandemik grip aşısının ABD'de yapılan testlerde etkisiz çıktığına ilişkin'' habere ilişkin yapılan açıklamada, üretici firma tarafından sadece ABD'deki 6-35 aylık çocukların aşılamalarında kullanılan ve erişkin aşılarına göre yarı doz antijen içeren aşının dört serisindeki antijen miktarının, olması gereken değerden daha düşük bulunduğu ve yaklaşık 800 bin doz aşının sahadan geri çekildiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Geri çekme işlemi yapılmakla beraber, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından yapılan açıklamada, aşının güvenliği ile ilişkili herhangi bir sorun bulunmadığı, geri çekilen aşıdan yapılan çocuklarda istenen bağışıklık cevabının sağlanmasında herhangi bir sorun olmadığı, bu çocuklara bir doz daha aşı uygulanmasına gerek olmadığı açıklaması da yapılmıştır.

Haberde bahsi geçen üretim yeri ABD olan aşıyla ülkemizde kullanılan aşı aynı değildir. Ülkemizde gebelere uygulanan pandemik grip aşısı erişkin aşısı olup, üretim yeri Fransa'dır ve antijen miktarı da farklıdır.

Öte yandan, ülkemizde kullanılan aşıların her serisi kullanıma sunulmadan önce Ulusal Referans Laboratuvarımız olan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi tarafından biyolojik kontrole tabi tutulmaktadır. Gebelere halen uygulanan aşı da kullanıma sunulmadan önce antijen miktarı ve etkinliği dahil kontrol edilmiş ve herhangi bir olumsuzluk tespit edilmedikten sonra kullanıma sunulmuştur.''

Açıklamada, Pandemik gribin gebe ve lohusalarda ağır ve ölümcül seyredebilen bir hastalık olduğu vurgulanarak, ''14 Aralık 2009 tarihi itibarıyla, ülkemizde 27 gebe ve lohusa pandemik grip sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Hastalıktan korunmanın en etkili yöntemi aşılanmadır.'' denildi.

Konunun hassas ve hayati önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, ''Bakanlığımıza doğrulatma gereği duyulmadan, özensiz haberler yapılması, hastalığın en ağır ve ölümcül seyrettiği gruplardan olan gebelerde kafa karışıklığı oluşturarak aşıya karşı güveni sarsmaktadır. İnsan hayatının söz konusu olduğu bu süreçte daha duyarlı olunması gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda görüyoruz'' uyarısında bulunuldu.