8.sınıflar Seviye Belirleme Sınavı (SBS) Sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi sitesi http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinde öğrenilebilecek.

SBS SINAV SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ....

Bakanlık, bugün ortaöğretim kurumlarına yerleştirme kılavuzunu da yayımlayacak. Adaylar bakanlık tarafından açıklanacak tercih tarihleri arasında yerleştirme başvurusunda bulunacak. Yerleştirme sonuçlarının birkaç gün içinde açıklanacağı bildirildi.

16 ÖĞRENCİ BİRİNCİLİĞİ PAYLAŞTI

SBS'de özel okullar devlet okullarına açık ara fark attı. SBS sonuçlarına göre 16 öğrenci, 500'er tam puan alarak birinciliği paylaştı. Birincilerin 15'i özel okul öğrencisi iken, ancak 1'inin devlet okulunda okuduğu belirlendi.

DÜZCE 1.'Sİ UZUNMUSTAFA'DAN

SBS sonuçlarına göre Düzce'de 1 ve 2.liği devlet okulları aldı. Sınavda, Uzunmustafa ortaokulundan Şevval Baş 1., Fatih Ortaokulu'ndan Abdullah Oğuzhan Aytaç 2. olurken,  özel bir okulda eğitim gören Zehra Nur Yıldız  ise 3. oldu.

SINAV SONUÇ BELGESİ GÖNDERİLMEYECEK-

MEB tarafından yapılan açıklamada, sisteme yönelik uyarılara da yer verildi. Buna göre Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'na (OYP) göre yapılacak tercih ve yerleştirme işlemlerinde, geçmiş yıllara göre bazı farklı uygulamalar söz konusu olacak. Okul müdürlerinin, velilerin ve öğrencilere rehberlik eden diğer yetkililer, http: //oges.meb.gov.tr/ adresinde yayınlanan tercih ve yerleştirme e-kılavuzunu dikkatlice okumaları gerekecek. Özellikle, Tercih Listesi'nin bir kez düzenlenecek. Daha sonra ikinci bir tercih veya düzeltme işlemi yapılmayacak. Tüm yerleştirme işlemleri bu tercihe göre yapılacak.

KAFALAR KARIŞTI

SBS’de Ortaöğretime Yerleştirme Puanı'nın (OYP) nasıl hesaplanacağı merak konusu. SBS'ye giren öğrenci ve velilerin kafasında aynı soru var.

2012 yılına kadar uygulanan sistemde, 2012 yılında da 8. sınıfları kapsayacak şekilde yapılan SBS’de Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP), 6. sınıf sınıf puanının yüzde 25’i, 7. sınıf puanının yüzde 35’i, 8. sınıf puanının yüzde 40’ı toplanarak, sınıf puanı ise SBS puanının yüzde 70’i, Yıl Sonu Başarı Puanlarının (YBP) yüzde 25’i ve davranış puanının yüzde 5’i esas alınarak elde ediliyordu ve 500 tam puan üzerinden hesaplanıyordu.

2013 SBS’de Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP); 6, 7 ve 8. sınıf Yıl Sonu Başarı Puanları (YBP) ile 700 tam puan üzerinden hesaplanan seviye belirleme sınavı puanı toplamının ikiye bölünmesiyle elde edilecek.

SBS’de 6, 7 ve 8. sınıf sonunda hesaplanacak Yıl Sonu Başarı Puanlarının yarısı doğrudan OYP’ye eklenecek. Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP), öğrencinin derslerden aldığı yıl sonu puanları o derslere ait haftalık ders saati sayısıyla çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanı hesaplanacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de Yıl Sonu Başarı Puanı hesaplanacak. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacak.

YBP; Öğrencinin derslerden aldığı yıl sonu puanları o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanı hesaplacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yıl sonu başarı puanı hesaplacak. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacak.

YBP hesaplamasında bir öğrencinin başarısı diğer öğrencilerle ilişkilendirilmeyecek; yani okuldaki en başarılı öğrencinin başarısından diğer öğrenciler etkilenmeyecek. Öğrencinin aldığı not doğrudan eklenecek. 

 

Haber: H. İŞCAN