8. sınıflar, cumartesi günü; 7. sınıflar ise pazar günü SBS’ye girecek. 6. sınıflar ise SBS için 13 Haziran’ı beklerken lise son sınıf öğrencileri de 14 Haziran Pazar günü ÖSS sınavında geleceklerini belirleyecekler.

8 Eylül 2008'de başlayan 2008-2009 eğitim-öğretim yılı 12 Haziran’da sona eriyor. 2008-2009 eğitim öğretim yılının sonuna yaklaşırken, ilköğretim ve ortaöğretimde okuyan milyonlarca öğrenciyi sınav heyecanı sardı. İlköğretim öğrencileri için büyük önem taşıyan SBS, 8. sınıflar için 6 Haziran Cumartesi, 7. sınıflar için ise 7 Haziran Pazar günü yapılıyor. 6. sınıflar, karnelerini aldıkları 12 Haziran tarihinden sadece bir gün sonra SBS, Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı ile Polis Koleji Aday Tespit Sınavı’na girecekler. Sınavlar tüm yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saati ile 10.00'da, aynı anda, merkezi sistemle gerçekleştirilecek.

Kimlik kontrollerinin ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.30’da fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen salonlara alınacaklar. Öğrenciler, fotoğraflı sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanıyla sınava alınacak. Sınav başladıktan sonra ilk 30 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacak, ilk 60 dakika içinde ise sınav salonu terk edilmeyecek. Sınav bitimine 15 dakika kala salonda özürlü öğrenciler hariç en az iki öğrenci sınıfta tutulacak. Öğrenciler sınava başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle girecek.+

Lise son sınıf öğrencileri ise 14 Haziran Pazar günü geleceklerini belirlemek için ÖSS sınavına girecekler. Bu yıl yapılacak ÖSS, son ÖSS olma özelliği de taşıyor. Üniversitelere giriş sınavı 2010 yılından itibaren iki aşamalı yapılacak. Birinci aşaması “Yükseköğretime Geçiş Sınavı” (YGS) olarak adlandırılan ortak ve tek bir sınav olacak. İkinci aşama ise “Lisans Yerleştirme Sınavları” (LYS) olarak adlandırılan 5 sınavdan oluşacak

YGS’de orta öğretimde okutulan ortak derslerin yükseköğretim açından temel belirleyici olanlarından sorular sorulacak. Bu sınavda Türkçe dil ve anlatım, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarından sorular sorulacak. LYS ise adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açık öğretim dışındaki örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanı belirlenecek.