Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretime geçiş sisteminde bu yıl ilk kez uygulanacak sınavın nasıl yapılacağı ile ilgili ayrıntılar belirlendi. 'Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş' olarak belirlenen yeni modelde her sınıfta 20 öğrenci bulunacak. Özel okul öğretmenleri sınavlarda görevlendirilmeyecek. Bu okullarda sınav görevlisi olarak bakanlık tarafından belirlenecek devlet okulu öğretmenleri görev yapacak. Sınavlarla ilgili sonuç analizleri yayınlanmayacak. Dolayısıyla birinci olan iller ve öğrenciler açıklanmayacak.
Sınav evraklarının yer aldığı sandıklar il ve ilçe milli eğitim müdürünün görevlendirdiği kişiler tarafından yetkililere teslim edilecek. Sınav evrakı il ve ilçe merkezlerinde İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonuyla belirlenecek 'güvenli odalarda' saklanacak. Sınav evrakının taşınması, ulaştırması ve teslimi yine kolluk güçlerinin yardımıyla gerçekleştirilecek.

Sınav güvenliğinin sağlanmasında görevlendirilen emniyet görevlilerine ücretler İl Millî Eğitim Müdürlükleri tarafından ödenecek. İlçelerde ve okullarda sınav komisyonları oluşturulacak.

Sınav esnasında öğrenciler dışarı çıkamayacak. Ancak gün içinde gerçekleşecek oturumlar sırasında öğrenciler dışarı çıkabilecek. Hastanede ya da evde bakım gören öğrenciler bulundukları yerlerde sınava girebilecek. Kaynaştırma öğrencileri de bu sınava girecek. Bu öğrencilerin sınavına 2 sınav görevlisi eşlik edecek.

Öğrencilerin sınav sonuçları bakanlık tarafından e-okul sistemine işlenecek. Öğrenciler e-okul sisteminden sınav sonuçlarını öğrenebilecek.


Haber: S. KAŞKIR