Merkezi sistemle yapılacak sınavların usul ve esaslarını, sınav kurul ve komisyonlarının oluşumu ile sınav görevlilerinin nitelik ve sorumluluklarına ilişkin Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nde değişiklik yapıldı. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce, yeni sınav yöntem ve tekniklerine göre düzenlenen yeni yönerge ile öncelikle sınav güvenliği ön plana çıkarılırken, engellilerin sınav engellerini ortadan kaldırmak için yeni uygulamalar getirildi. Ayrıca sınav görevlilerinin ücretlerinde de değişikliğe gidildi.

ÇOK MERKEZLİ SINAVLARA "GÜVENLİK KOORDİNATÖRÜ"

Çok merkezli sınavlarda güvenliğin tesis edilmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğünden bir, Jandarma Genel Komutanlığından bir personel "güvenlik koordinatörü" olarak görevlendirilecek. İl ve ilçe merkezlerinde de bir sınav güvenlik koordinatörü görevlendirilecek. Yönergeye göre, engeli nedeniyle kendisine yardımcı görevlendirilecek adaya soruların okunması, kodlama işlemleri ve/veya sınav okul veya binalarındaki diğer ihtiyaçları için nezaret eden "yardımcı engelli gözetmeni", bölge sınav yürütme komisyonunca sınavın özelliğine göre ilgili alan öğretmenlerinden ya da ihtiyaca göre özel eğitim öğretmenleri arasından seçilecek.

SINAV İTİRAZLARI

Sınav itirazlarına ilişkin değişikliğe gidilerek, itiraz süresi belirlenmeyen sınavlarda itiraz süresi, soruların ilanından sonra 5 gün, sonuçların ilanından sonra ise 10 gün olarak belirlendi. Başvurusu veya sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan, sınavdan çıkarılan adayların ya da kurumların konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacak.

SINAV GÖREVLİLERİNİN ÜCRETLERİNE DEĞİŞİKLİK

Sınavlarda görevlendirilen personelin ücretlerine yönelik olarak da değişikliğe gidildi. Önceden sınav görevlilerine "Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun" K cetveline göre ücret ödenirken, artık ilgili personele ödemeler, 2012 tarihli 2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sınav ücretlerine ilişkin usul ve esaslar" gereğince yapılacak.

C. ÜSTÜNER