Sınavsız geçiş yapılması gündemdeyken en fazla kontenjan açığı bulunan bölümler arasında: 'Fizik, işletme, bilgisayar mühendisliği var.' Tarım işletmeciliği ve Gürcü dili edebiyatı bölümlerini ise tek bir kişi bile tercih etmedi

ÖSYM verilerine göre, 2009 üniversiteye yerleştirme işlemleri sonucunda, asfaltit ve petrol gaz üretiminin fiziki süreçleri, ekoloji, kimya teknolojisi, tarım işletmeciliği ve Gürcü dili ve edebiyatı bölümlerini tercih hakkı olan 1 milyon 86 bin 762 adaydan bir tek aday bile tercih etmedi. 2009 ek yerleştirme sonucuna göre de en fazla boş kontenjana sahip fizik, işletme, bilgisayar mühendisliği bölümleri de sınavsız geçişe göz kırpıyor. Fizik bölümünde 2 bin 178, İşletme’de bin 774 ve bilgisayar mühendisliğinde bin 138 kontenjan boş kaldı. Ancak bu bölümlerden işletme kendisine ayrılan 17 bin 516 kontenjanla Türkiye’de en yüksek kontenjana sahip bölüm. 2009’da işletme için ayrılan 17 bin 516 kontenjandan 16 bin 367’si doldu.

İlgi görmeyen bölümler

YÖK Başkanı Özcan’ın açıklamasına göre, birkaç yıl içinde uygulanacak üniversiteye sınavsız geçiş sisteminde, az tercih edilen bölümlerle çok tercih edilenler belirleyici olacak. Yeterince ilgi görmeyen bölümler, sınavsız da öğrenci kabul edecek. Özcan, sistemi üniversite kapılarındaki yığılmanın azaltılmasından sonra uygulamaya koyacaklarını belirtti, ancak YÖK, sistemin ana hatlarını belirlemek için yükseköğretim programlarını şimdiden masaya yatırdı.