YÖK Genel Kurulu, gelecek yıldan itibaren yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esasları da belirledi. Bu çerçevede yurt dışından öğrenci kabul etmek isteyen üniversiteler, YÖK onayı ile bu öğrencileri alabilecek.

Buna göre, lise son sınıfta olan ya da mezun durumda bulunan adaylardan; yabancı uyruklu olanların, Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu olup lise öğreniminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların başvuruları kabul edilecek.

Ayrıca, doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığından Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının aldığı 5203 sayılı kanunla tanınan hakların kullanılmasına ilişkin belge (mavi kart) sahibi olanlar da bu sınava başvurabilecek.

-BAŞVURUSU KABUL EDİLMEYECEKLER-

Adaylardan, T.C uyruklu olanların, KKTC uyruklu olanların, uyruğundan birisi T.C veya KKTC olan çift uyrukluların (lise öğreniminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar hariç), çift uyruklu iken T.C veya KKTC vatandaşlığından çıkanlardan lise öğrenimlerinin tamamını Türkiye'de veya KKTC'de tamamlayanlar bu sınava başvuramayacak.

Bunun yanı sıra, T.C uyruklu olup, lise öğrenimini KKTC'de tamamlayanlar ile Türkiye'deki bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası alan adayların da YÖS'e başvuruları kabul edilmeyecek.

YÖS, 9 Mayıs 2010 tarihinde son kez yapılacak.