Her yıl binlerce öğrencinin kaderlerini belirlemek için ÖSS'den sonra ÖSS'yi kazanan bazı öğrenciler lise son sınıfta tek dersten kaldıkları için üniversiteye gidemiyordu. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yüzden mağdur durumda kalan öğrenciler için ek sınav hakkı tanıdı. Ek sınava, üniversitelerin açık ya da örgün öğretim fakültelerine yerleşen öğrenciler katılabilecek. Sınav tarihleri il Valilikleri tarafından açıklanacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 2008 ÖSS’ye göre bir yüksek öğretim programını kazanan ya da ÖSYM’nin açıklayacağı ek kontenjanlarda yerleşmeye hak kazanan öğrencilerin mağduriyetlerinin önlemesi amacıyla ek sınav yapılacağını belirtti.

Bakanlık ayrıca bu durumdaki öğrencilerin herhangi bir yüksek öğretim programına yerleştirildiklerini belgelendirmeleri halinde ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavına Valiliklerin belirleyeceği tarihlerde başarısız oldukları tek dersten girebileceklerini ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı son olarak sınav tarihlerinin üniversitelerin kayıt tarihlerine göre belirleneceğini de sözlerine ekledi.