Düzce’nin yıllardır eğitimdeki başarısızlığın başlıca sebeplerinden biri olarak gösterilen fiziki koşulların düzeltilmesi için uğraşılırken yeterli atılım bir türlü sağlanamıyor. Depremin ardından geçen 14 yılda Düzce’de prefabrik okulların izleri temizlenmeye çalışılıyor. Ancak hala ihalesinin yapılması beklenen okullar, bir eğitim öğretim yılına daha hazırlanıyor…


Somut adım yok


Özellikle Düzce’deki liseleri bir kampüste toplayarak merkezde sıkışan okulların şehir dışına alınmasını sağlayacak olan Eğitim Kampüsü Projesi de sözden ileriye gidemeyenlerden. Sık sık “ihalesi yapıldı, yapılacak” diye açıklamaların yapıldığı kampüs için atılmış hiçbir somut adım yok.

 

Haziran’da ihalesi yapılacaktı


Düzce’de okullaşma problemini tamamen ortadan kaldıracak olan Eğitim Kampüsü'nün temeli Gümüşpınar’da belirlenen alanda Haziran ayında atılacağı duyurulmuştu. Gümüşpınar’da 270 dönüm arazi üzerine yapılacak olan eğitim kampüsünde ne yazık ki hiçbir ilerleme olmadı. Yapılacak projede değişik liseler bir araya gelecek ve sosyal alanlar ortak kullanılacak. 16 derslikli genel lise, 24 derslikli endüstri meslek lisesi, 16 derslikli sosyal bilimler lisesi, 16 derslikli güzel sanatlar ve spor lisesi, 16 derslikli ticaret meslek lisesi ve 16 derslikli sağlık meslek lisesi bulunacaktı.


Öte yandan Düzce’nin depremlerden sonra kanayan yarası haline gelen prefabrik okullara ilişkin siyasilerin çabaları sonucu bir kısmının ihalesi yapılmıştı. Düzce’de bu yıl devam eden 44 okul inşaatından 16’sı eğitim öğretime başlayacak. 28 okul ise bir sonraki eğitim öğretim yılını bekleyecek.


Dönüşüm eksik kalıyor


4+4+4 eğitim sistemi kapsamında Düzce merkezde toplam 57 okulun 26’sı ilk ve ortaokul olarak tasnifi yapılmıştı. 26 okulda 15 bin 926 öğrenciyi etkileyecek olan dönüşüm, Düzce’de yetersiz okul sayısı nedeniyle bir sonraki yıla ertelendi. Dönüşüm nedeniyle bazı okullar ikili eğitime geçmek zorunda kaldı. Bu okullarda ikili eğitim devam ettiğinden ve 7+7 toplam da günlük 14 saatlik ders dağılımı olacağından, sabah 07:00 akşam 19:00 saatleri arası eğitim olacak.


Yıllarca ikinci plana itildi


Düzce'de sınavlardaki başarısızlığın sona ermesi için yürütülen çalışmalar sürekli tıkanıyor. En temel sorun olan bina eksikliğinin aşılması için 10 yılı aşkın süre beklenirken diğer eğitim yatırımları için ise bekleyiş devam ediyor. Bir ilin gelişmesinde en önemli anahtar olan eğitimin en başlı konular arasında yer alması gerekirken, Düzce'de yıllarca ikinci plana itilmesinin olumsuz etkisi hala devam ediyor. Bazı Düzceli siyasiler de bu durumu “Geç kaldık” özeleştirisinde bulunarak kabul ediyor. Her yıl ilk ve orta öğretim düzeyindeki sınavlarda beklenen yükselme ivmesi sonuçların açıklanması ile birlikte yerini hüsrana bırakıyor. Sık sık bürokratların değiştiği Düzce'de göreve başlayan her yeni vali ya da müdürün ağzından dökülen ilk sözler eğitim üzerine olurken, siyasi desteğin beklenen ölçüde sağlanamaması ise sürecin tıkanmasına neden oluyor. Düzce gibi iki büyük depremle yıkılan bir ilde hızla ilerlemesi gereken en temel hizmet eğitim, şimdilik ağır aksak bir yol izlemeye devam ediyor.

 

 

Haber;S.Kaşkır-C.Üstüner