Eğitim Bir Sen Düzce Şube Başkanı Ömer Faruk Çelebi, dün akşam Özlem Yavuz’la Haftaya Bakış programına konuk oldu. Haftaya bakış programında yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde değişen eğitim sistemi ve getirdikleri, Düzce’deki eğitim durumu ve öğretmenlerin sorunları masaya yatırıldı.
 Farklı Yaş Grupları Aynı Okulu Kullanıyordu
 Eğitim Bir Sen olarak  her zaman 8 yıllık kesintisiz eğitimin uygun olmadığını savunduklarını ifade eden Çelebi, “ Aynı yaş gurubundaki çocukların aynı okulları kullanması normaldir. Ancak ergenliğe adım atmış bir çocukla çocukluk çağında olan bir çocuğun aynı okul aynı koridor, aynı tuvaletleri kullanması ile ilgili sıkıntılar yaşanıyordu.   O istemle imam hatip ve meslek liselerine katsayı adaletsizliği getirildi. Meslek liselerini başarılı öğrenciler tercih etmedi. Bu da Türkiye ara elaman ihtiyacının artmasına neden oldu.” diye konuştu.
“Eğitim Bir Sen Olarak Kesintili Eğitimin Arkasındayız” diyen Çelebi, yeni sistemi protesto eden bazı sendikları da eleştirdi.
4+4+4  3-5 generalin getirdiği bir uygulama değil
 Çelebi, “ Biz eğitimi yıllarca ideolojilerden kurtaramadık. Bu nedenle bir yerlere gelemiyoruz. Kur’anı Kerim ya da Hz. Muhammed’in hayatını öğretmek bazı kişileri rahatsız ediyor. Artık bu dönemler kapandı. 2023 Türkiye’sine yürüyen bir Türkiye var. Bu eğitim sistemi ile istenen seviyeye ulaşmamız mümkün. 4+4+4 3-5 generalin getirdiği bir uygulama değil, yüzde 70 oy alan bir iktidarın halktan gelen talepleri doğru okuması.”şeklinde konuştu.
Velileri Rapor Peşinde Koşturmamalı!
Çocuklarını erken yaşta okula göndermek istemeyen veliler için getirilen rapor zorunluluğunu eleştiren Çelebi, “Bu tür zorlamalar velileri okullara karşı soğutmuş durumda. Bakanlığımızın öğretmenlere karşı tutumu biliniyor. Ama burada velilere karşı” herkes okula gönderecek yoksa ceza öderler, hapse kadar gider .”şeklinde tehdit oldu. Bir veli istediği takdirde çocuğun eğitimini bir yıl erteleyebilmeli. Bu konuda bakanlığın biraz daha esnek olması lazım.   Velileri hastanelere göndererek rapor peşinde koşturmaması lazım.   Benim çocuğumu bakan, benden çok sevemez. Velilerin sözüne itimat etmiyor benim söylediğim olacak diyor. Eğer velilere güvenmiyorsa okulara bir komisyon kurmalı, onlar karar vermeli.”dedi.
13 Yılda Bir Çocuk Büyüyor…
Düzce’deki prefabrik okul sorununa değinen Çelebi, 13 yıl geçmesine karşın hala prefabrik okullarda eğitim verilmesini çok acı bir durum olarak nitelendirdi.
Konuyu Yeni Vali Adnan Yılmaz’a ilettiklerini belirten Çelebi, “ 2 deprem yaşamış bir iliz hala bu konuları konuşuyor olmamız çok acı. Tam 13 yıl oldu hala prefabrik okullar var. 13 yılda bir çocuk doğuyor, büyüyor ve bir ortaokulu bitirecek seviyeye ulaşıyor.  Sayın valimize konuyu ilettik. Bunun sözünü verdi biz de takipçisi olacağız.”diye konuştu.
 Enselerinde Kılıç Var
Fillandiya’daki eğitim siteminden örnekler veren Çelebi, Türkiye’de öğretmenlerin sürekli bir teftiş içinde olduğunu bu durumun onların performanslarını da düşüreceğini söyledi.
Çelebi, “Öğretmenlere hizmet içi eğitimler verilerek bilgi ve birikimlerinin arttırılması doğru ama sınavlara sokarak maaşlarını belirlenmesi hiç etik bir davranış değil. Öğretmenleri moral ve motivasyon olarak geriye çeken bir adım olacak. Öğretmenler sürekli teftiş ediliyor. Enselerinde bir kılıç var rahat çalışma ortamları yok.”dedi.

 

Haber; S. KAŞKIR