Erbay programda bir çok konuya değinirken özellikle ÖSS sonuçları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Erbay, fiziki boyutta eğitim kurumlarının açıklarının düzeltilmesi için idareci, öğetmen, veli ve öğrenci dörtleminin karşılıklı diyalog içinde olmalarının önemini vurgularken, Düzce'de mesleki eğitim ve klasik eğitim ayrımı yapıldığında; mesleki eğitim veren ortaöğrenim sayısının % 59, klasik eğitim veren ortaöğrenim sayısının ise % 41 olduğunu söyledi.
1999 depremi sonrasında Düzce'nin tarım ili olmaktan sanayiye geçtiğini de vurgulayan Erbay, ' Böylelikle sanayileşme yolunda olan Düzce'de kalifiye eleman yetiştirme konusu da gerekli oldu' şekklinde konuştu. Bu gerekliliğin beraberinde ' Düzce Üniversite mezunu bir il mi olsun yoksa sanayi alanına eleman yetiştiren eğitim kurumlarına mı sahip olsun' ikilemini de getirdiğini ifade etti.


Celal Erbay, ' Normal lise mezunlarınının puanları % 8 ile meslek lisesi mezunlarının puanları ise % 2 ile çarpılıyor. Bu da önemli bir nokta önemli bir sorun' şeklinde konuştu.
Mehmet İbahimoğlu'nun ' Düzce'nin ÖSS'deki başarısızlığını meslek liselerinin çokluğuna bağlıyorsunuz. Ancak, depremden en az Düzce kadar zarar görmüş bir il olan komşu ilimiz Yalova'da da 6 tane normal,19 tane de meslek lisesi var. Aynı şekilde diğer illerden örnek verirsek; Aydın'da 45 normal- 47 meslek lisesi, Nevşehir'de 15 normal- 28 meslek lisesi, Niğde'de ise 16 normal- 23 meslek lisesi var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusunu ise şöyle yanıtladı;
' Geçmiş bir yıldan ibret alacağız. Gerekli tedbirleri alacağız ve daha hassas, daha özenli olacağız. Öldük de diyemiyoruz ama tablo kötü. Gereken tüm önlemleri alacağız. Bu konuda asıl sorumluluk velillere düşüyor. Veliler öğretmenlerle sağlıklı iletişimde bulunmalı, öğrenci adına talep sahibi olmalı. Veliler aynı zamanda da öğretmenin gözü kulağı olacak' dedi.
Bundan sonaki hedeflerinin eğitim konusunda çözüm üretmek olduğunu söyleyen Erbay, ' Yalova da depremde aynı yıkıma uğradı ama başarı oranı yüksek. Yalova'daki yetkililerle irtibata geçerek, en kısa zamanda yerinde incelemelerde bulunup, gerekli önlemleri alacağız.' şeklinde konuştu.