Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yanı sıra kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, 2017-2019 Yeni Orta Vadeli Programı'nı açıkladı. Türkiye ekonomisinin 2009 yılı dışında, 27 çeyrek boyunca sürekli büyüdüğünü vurgulayan Yıldırım, ekonominin bu sene de aynı şekilde büyümeye devam ettiğini dile getirdi.


"KÜRESEL OLUMSUZLUKLAR BİZİ DE ETKİLİYOR"

Bu yıl Çin ve Hindistan dışında Türkiye'nin, dünya ortalamasının iki katı büyümeyi yakaladığına işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu: "Bu büyüme bizim için yeterli değil. Yüzde 3-4 bandında bir büyüme bizim asla hedeflediğimiz bir büyüme değildir. Ancak 'el ile gelen düğün bayram' derler bizim memlekette. Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. Avrupa'da eksi düzeylere veya sıfır düzeylerine giderken, biz yine yüzde 3'ün üzerinde bir büyümeyi 2016'da yakaladık."


"BÜYÜME ORANINI ARTTIRACAĞIZ"

Başbakan Yıldırım, 3 yıllık Orta Vadeli Program'da ilerlemeyi düşündükleri esasları da şu ifadelerle paylaştı: "2017-2019 dönemlerinde büyüme oranını arttıracağız. Bu bir kere vazgeçilmez bir hedefimiz. Çünkü 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla giderken düşük büyüme oranı bizim işimize yaramıyor. Onun için büyüme oranlarını mutlaka 2017'den başlayarak 2019'a kadar belirli bir oranda yukarıya çekeceğiz. Bu, yüzde 5'in altında olmayacak."


"2019'A KADAR İKİLİ ÖĞRETİME SON VERECEĞİZ"

Başbakan Yıldırım, eğitim sistemine ilişkin de önemli bir açıklamada bulundu. Öğrencilerin alınan yeni kararla tam gün okuyacaklarını belirten Yıldırım, 2019 yılına kadar ikili öğretimin sona ereceğini açıkladı. Sabahçı-öğlenci kavramlarının artık kalkacağına işaret eden Başbakan Yıldırım, "2019'a kadar ikili öğretime son vereceğiz, tekli eğitime geçeceğiz. Öğrenciler yarım gün yerine tam gün okuyacak." açıklamasında bulundu.

Türkiye'de yabancı dil bilme oranının yükseltilmesi amacıyla da yürütülen çalışmalara değinen Başbakan Yıldırım, " 4+4+4 sisteminde öğrencilere 5. yıldan itibaren yabancı dil eğitimi zorunlu olacak. Okul öncesi eğitim de zorunlu hale gelecek."