CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, hafta sonu referandum çalışmalarını başlattığı Düzce’de vatandaşların ilettiği bir konuyu Meclis gündemine taşıdı. Tanal, Düzce Belediyesi sınırları içerisinde yeni su aboneliği ve abone değişikliğinden alınan ücret ile çevre illerde uygulanan ücretlere yönelik 4 maddelik soru önergesine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan cevap istedi.

“Sosyal devlet ilkesine aykırı”
Tanal, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “16 Nisan’da yapılacak referandum öncesinde CHP Düzce İl Başkanlığı ile birlikte vatandaşlarımızla buluştuk. Esnafa hayırlı işler dileyerek, neden hayır denmesinin gerekçesini açıkladık, vatandaşımızı hayırlı bir iş yapmaya davet ettik. Bu konuşmalar sırasında bir vatandaşımız, Düzce Belediyesi sınırları içerisinde yeni su aboneliği ve abone değişikliği için komşu illere oranla fahiş olarak nitelenebilecek fark olduğunu ve bu farkın nedeninin belediyenin borçlarını ödemek için alındığını belirtti. Örneğin Düzce Belediyesi sınırları içerisinde meskenlerde su abonesi olabilmek için 500 TL, işyerleri için 600 TL gibi asgari ücretle yarışan ücretlerin alındığını; Düzce Belediyesine komşu Adapazarı Belediyesi sınırları içerisinde ise mesken için 140 TL, işyeri için 280 TL olduğunu belirtti. Çoğu asgari ücretle geçinen vatandaşlardan bu kadar yüksek abonelik ücreti alınması ve bu farkın belediyenin borçlarını ödemek için yapıldığı iddiası bile Anayasamızın 2. maddesinde düzenlenen sosyal devlet ilkesine açık aykırılıktır. Temel insan haklarından olan suya ulaşım hakkı, temiz bir çevrede yaşama hakkı maddi zorluklar yaratılarak engellenmemelidir.” açıklamalarında bulundu.

Soru önergesi hazırladı
Tanal sözlerine “Komşu belediyeler arasında su abonelikleri için bu kadar fark olmasının nedenlerini öğrenmek amacıyla soru önergemizi hazırladık. Soru önergemizde Düzce Belediyesi’ne komşu olan Adapazarı, Kocaeli, Bolu, Bilecik belediyeleri ve yakın il belediyeleri sınırları içerisinde su abonelikleri için kaç Türk Lirası alındığını, bu alınan ücretin içinde nelerin olduğunu, tüketicilerden su ve atıksu bedeli, evsel katı atık bedeli, katı atık toplama bedeli, katı atık bertaraf bedeli gibi ek bedeller alınıyorsa kaç Türk lirası alındığını sorduk.” açıklamalarıyla devam etti.