Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılması gerektiği yönünde yaptığı açıklamalar, eğitim camiasını hareketlendirdi. Açıklamalar ise peş peşe geldi.

“TEOG sınavının kaldırılması lazım”
İlk olarak katıldığı bir özel televizyon kanalında Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı ile ilgili düşüncelerini paylaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eğitimde eksikliklerin yaşandığını; ancak bunların aşılacağını söyledi. Eksiklerden birinin Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEOG sınavının kaldırılması gerektiğini söyledi ve şu açıklamalarda bulundu: “Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün. Ha gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına, üniversite imtihanında da sosyalde, sayısalda başarı durumun neyse bu başarıya göre de girmen gereken yere de girersin.”

Yapılması gerekenin okullardaki seviyeyi yükseltmek olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TEOG ne zaman kaldırılır?” şeklindeki soruya cevaben, Başbakan Yıldırım ile yapacağı görüşmede konuyu kendisiyle paylaşacağını, kararı süratle almalarını isteyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel eğitimden liseye nasıl geçileceği yönündeki soruyu, “Eğer farklı okullara gitme durumu olursa her okul kendi imtihanını yapar, o okula geçmek isteyen de o okulun imtihanına girer. Dolayısıyla o okulu da kazanırsa o okula devam eder. Bunlar zor şeyler değil, bunların hepsi aşılır.” şeklinde cevapladı.

“TEOG’un kadırılması konusunda mani yok”
Erdoğan'ın Amerika ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında da bu konu gündeme geldi. Bir basın mensubunun, TEOG sınavının kaldırılması gerektiğine ve konuyu Başbakan Binali Yıldırım ile görüşeceğine ilişkin açıklamalarını hatırlatması üzerine Erdoğan, konuyu Başbakanla görüştüklerini ve uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir maninin olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cevabının devamında şunları kaydetti: “Temenni ediyorum ki, hemen süratle bunu ülke gündeminden çıkarmak, düşürmek bütün aileleri, yavrularımızı rahatlatacaktır. Bizim bir defa bu konuyu gündemimizden çıkarırken çocuklarımızın daha çok okul derslerine yönelmelerinin önünü açmamız ve yarışı okullarında yapmasını sağlamamız çok daha isabetli olacaktır. Bütün mesele, yani okullarda orta kısımlarını bitirdikten sonra liseye geçerken tercihlerinde ne yapacakları konusu, okullardaki atılacak adımlardır. Ondan sonra gidecekleri liselerde yapılacak hazırlıklarla atılacak adımlardır. Bu liseler özellikle Millî Eğitim’in kontrolü altında yapılacak imtihanlarla, yani bir fen lisesine mi gidecek veya farklı bir düz liseden anadolu lisesine mi gidecek, buralarda bu liseler kendi imtihanlarını kendileri yapar. Bu sorular Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanır, ama o okullarda imtihanlar da yapılırken Millî Eğitim’in bizzat kontrolü altında müfettişleriyle veya farklı bir şekilde bu kontrol yapılır. Ve böylece bu imtihanlar da yapılarak bu okullara, kaç kişi lazım? 50-100 alacak. Bu 50-100 kişiyi bunların içerisinde en başarılı olanlar hangisiyse onlardan seçer alır. Ve böylece çocuklarımız bu TEOG denilen hakikaten ciddi manada sıkan, sıkıştıran ve paraların aktığı, akıtıldığı bu süreçlerden inşallah çocuklarımızı kurtarmış oluruz.”

Yıldırım öğrencilere seslendi: Sizi stresten kurtaracağız
Şanlıurfa'da düzenlenen yeni eğitim öğretim yılı açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım'ın da gündeminde TEOG vardı. Öğrencilerin istediği okullara gitmesinin hazırlığını yapan TEOG sınavının zaman içerisinde yarışa döndüğünü vurgulayan Yıldırım, öğrencilere seslenerek, "Sizin stresinizi arttırdı. Uykularınız kaçırdı değil mi? Sizi stresten kurtaracak şekilde gereken çalışmaları yapacağız. Ortaokulda yönlendirileceksiniz. Okul yönlendirecek. Öğretmenlerimiz yönlendirecek ve anne, babalarınız yönlendirecek. Mesele bu. Sistem değişikliği diye bir şey yok. Amacımız yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızası ile istedikleri, kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleri. İstenmeyen aş ya karın ağrıtır ya baş. Onun için istediğiniz yere gideceksiniz."

Müsteşar Tekin: Bakanlıkta çalışma grubu oluşturduk
Son olarak TEOG sınavı ile ilgili önemli bir açıklama da MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'den geldi.  Kanal 24 Televizyonu'ndaki canlı yayında soruları yanıtlayan Tekin, yakın bir zamanda, liselere geçişte sınavsız bir dönemin başlayacağına işaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılması talimatı sonrası bakanlıkta bir çalışma grubu oluşturduklarını belirten Tekin, "Çalışmaya başladık. Çalışma verilerini, sayın bakanımıza, sayın başbakanımıza arz edip Cumhurbaşkanımızın onaylarını aldıktan sonra, kamuoyuyla da paylaşmış oluruz."

Kasım'da TEOG sınavı olacak mı?
Tekin, kasım ayındaki TEOG sınavının yapılıp yapılmayacağı konusunda ise  "Sayın Bakanımız, muhtemelen çarşamba günü veya yarın bu konuyla ilgili bir açıklama yapacaktır." ifadesini kullandı.

Nasıl bir model gelecek?
TEOG sınavının kaldırılacak olması ile yeni model tahminleri de yapılmaya başlandı. Her lisenin kendi sınavını yapması, not ortalamasına göre yerleştirme ve adrese dayalı bir yerleştirme gibi gündeme gelen modeller hakkında ise Tekin, "Masamızda çok daha fazla seçenek var. Hepsini çalışıyoruz. Neticesini sayın Bakanımız, Başbakanımız kamuoyuyla paylaşır." dedi.

Haber:C.ÜSTÜNER