Düzce Milletvekili Osman Çakır, önce mikrofonlarımıza gün içerisinde yaşanan gelişmeler sonrası ise Öncü TV Ana Haber Bültenine telefonla başlanarak yeni eğitim öğretim yılı ve Doğan Eşref Taşhan Okulu'nda skandala ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çakır, bir eğitim öğretim yılına daha prefabriklerde karşılayan Düzce'de, okulların ihalelerinin yapıldığını 2016'da böyle bir sorunun bir daha dile getirilmeyeceğini söyledi. Düzce'nin batıda yer almasına karşın eğitimde geri kalmış 10 il arasında yer aldığına dikkat çeken Çakır, daha iyi seviyeye gelmek için el birliği yapılması gerektiğini vurguladı.

2016'DA PREFABRİK OKUL KONUŞULMAYACAK

Çakır, "37 tane yeni bina yapıyoruz. Düzce merkez ve ilçelerdeki prefabrik okulları yeniliyoruz. 21 tanesinin ihalesi bitti. Geriye 15 civarında okul var onlarıda önümzdeki aylarda tamamlanarak yapımına başlanacak. Bu işler eskisi gibi değil. Yükleniciler parayı aldıklarında biran önce işi bitirmek istiyor. Zannediyorum 2014-2015 yılında büyük bir kısmı eğitime hazır hale gelecek. 2016 yılında prefabrik okul konuşulmayacak. Düzce Ankara ve İstanbul'un ortasında olup da eğitim seviyesinde Doğu'daki son 10 ilin içinde kalan bir pozisyonda, biz burada daha iyi seviyelere gelmek istiyoruz onun için el birliğiyle kırıcı tenkitlerden daha ziyade yapıcı olan işleri göz önünde bulundurarak daha iyi bir döneme doğru gitmek istiyoruz."dedi.

DÜZCE NEDEN HALA KAMPÜSÜ BEKLİYOR?

Düzce merkezde sıkışan okullarla ilgili konuşan Çakır, Gümüşpınar'daki eğitim kampüsünün yapılması ile bir çok okulun boşaltılacağını söyledi.
Çakır, "Eğitim kampüsüyle ilgili Gümüşpınar bölgesinde 270 dönümlük arazilik bir yer ayırdık. MEB 10 bin öğrenci olan yerlerden başladı. Büyük olasılıkla bir dahaki senelerde bizim bölgemizede olacağına inanıyorum. Kampüs olayı gerçekleştirildiği zaman merkezdeki birçok okulun boşaltılması söz konusu olabilir. Şehir plancılığıyla birlikte milli eğitimdeki arkadaşlar mutlaka bir şey üreteceklerdir. Çok fazla okulumuz yok, merkezde birkaç okulumuz var. Bunları belki biraz daha kenara taşıyabiliriz ama bulunduğu yerlerde devam etme durumu da olabilir. Bu işin uzmanları buna bir şekil vereceklerdir." diye konuştu.

"TESLİM ALAN NASIL TESLİM ALMIŞ"

Yeni eğitim yılının ilk gününü bir çok eksikle giren ve yaptığımız haberle gündeme oturan Doğanlı Eşref Taşhan Okulu'ndaki, skandalla ilgili de Çakır, açıklamalarda bulundu.

Çakır, "Orada bir onarım yapıldı. Onarımın ardından yer teslimi yasal anlamda yapıldıysa ve teslimi yapılan okul bu durumdaysa bu haberler bir nevi suç duyurusu gibi bir şey. Çünkü bu teslim eden nasıl teslim etmiş, teslim alan nasıl teslim almış. Böyle bir günde çocukların okula yeni başlayacağı böyle bir günde bu tür manzaralar hoşumuza gitmiyor. Önceki milli eğitim müdürüne bu binanın onarımı yerine yeni bir okul yapılmasını tavsiye etmiştim ama maalesef onarım yapıldı. 2 senedirde onarım bitmedi. Bu yıl eğitim öğretime hazır olması gerekiyordu. Bununla alakalı hem milli eğitim müdürlüğü hem de valilik gereken çalışmayı yapacaktır. Yapmak durumundadır. Eğitim öğretimin başladığı böyle bir günde oraya çocukların alınması da ayrı bir konu. Yüklenicinin bu şekilde teslimi, teslim alanın bu şekilde nasıl teslim aldığı mutlaka incelenmeli. Bu idari bir konu, Valilik gerekli çalışmayı yapacaktır. Bizde gerekli takibi yapacağız." dedi.

"BİR CAN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Çakır, Boğaziçi Şekerpınar Mahallesi'ne taşımalı eğitim sistemi kapsamına girmediği gerekçesiyle servis verilmeyen öğrencilerin durumuna ise, "Belediye sınırları içindeki taşımacılıkla ilgili pozisyon biraz farklı. Belediye sınırları içindeyse orada servis olmaz. Ama belediye sınırları dışındaysa da belli bir mesafe lazım. Akçakoca yolu gibi araçların çok sık kullandığı ve çok işlek olduğu bir yolda çocukların yaya gitmesi sıkıntı olabilir. Buna bir bakmak lazım. Bir can bile bizim için çok önemli. Bir sıkıntı varsa çözmek durumundayız." diyerek açıklık getirdi.

ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENİYOR, GİDİYOR"

Düzce'deki öğretmen sıkıntısına da değinen Düzce Milletvekili Osman Çakır, öğretmenleri Düzce'de tutmaya çalıştıklarını söyledi.

Çakır, "Bize lazım olanın yarısı kadar öğretmen atandı. Bu da bir çok ücretli öğretmenin görev yapacağı sonucunu doğuruyor. Yeterli bir atama olmadı. Ücretli öğretmen konusunu kapatmış değiliz. Depremden sonra bir çok öğretmen gitti. Buraya yeni öğretmenler geliyor, öğretmenliği öğreniyor. Burası sanki labaratuar gibi gelen burada eğitiliyor gidiyor. Yalnız öğretmen olarak değil her konuda böyle. Ya tayinleri çıkıp gidiyor, ya evlenip gidiyor. Tutmaya çalışıyoruz. 5 yıllık öğretmen ile yeni öğretmen arasında elbette fark var. Bunlar yanlış demiyorum ama işi öğreniyorlar, tecrübeli oluyorlar ve diyorlar ki hadi eyvallah. Sıkıntımız bu." şeklinde konuştu.

FATİH projesi ile eğitimde tablet ve akıllı tahta sistemine geçilmesi ancak Düzce hala bu sistemden tam olarak yararlanamamış olması konusunda ise Çakır, okulların bu sistem için alt yapılarının tamamlanması gerektiğini söyleyerek, "Alt yapıların bitmesi gerekiyor. O alt yapılar bitince hem akıllı tahtalar hemde tabletler dağıtılacak. Tabii öncelikle alt yapıların bitmesi gerekiyor." dedi. 



Haber: G. KARDUZ