Düzce'nin yıllarca eleştirilen ÖSS ve OKS sıralaması, geçtiğimiz yıldan bu yana yürütülen çabaların sonucu olarak büyük bir sıçrama yaptı. 2007 yılı sınav sonuçlarına göre Türkçe- Matematik ve Matematik Fen branşlarının ikisinde de 64'üncü olan Düzce, bu sene Matematik Fen alanında Türkiye 35'incisi olurken, Türkçe Matematik alanında ise Türkiye 38'incisi oldu.

Düzce'nin eğitimdeki sıralamasının yükselmesi için gösterilen çabaların ve düzenlenen kampanyaların bir türlü başarılı olamamasının ardından Eski Düzce Valisi Ercan Topaca'nın eğitim alanına el atması ile önemli gelişmeler yaşandı. Topaca, eğitim kurumlarının yöneticileri ile bir dizi görüşme yaptıktan sonra, bazı kriterler ortaya koydu. Çalışmaları ise, Düzce'ye yeni atanan Milli Eğitim Müdürü Yusuf Sezer yürüttü.

Bu kriterlere göre, ilçe kaymakamlıklarından Milli Eğitime ve okullara kadar tüm eğitim ile ilgili kurumlardan 2008 yılı için hedefler koymaları istendi. Hedefler yazılı olarak belirlendi ve bu hedeflere ulaşamadığı belirlenen yöneticilerin değiştirileceği açıklandı. Mesai saatlerinde okullarda bulunmayan idarecilerin soruşturmaya tabi tutulacağı, hasta olmadığı halde rapor alan öğretmenlerin de bir üst hastaneye gönderilebileceği belirtilirken, sıkı bir çalışma programı ortaya konuldu.

Yıl içinde alınan mesafenin ölçülebilir sonuçlarını alabilmek için seviye tespit sınavları yapıldı. Seviye Tespit sınavları, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, sınavların kaldırılması talimatını verene kadar devam etti.

Tüm bu çalışmaların sonucunda Düzce'nin Türkiye sıralaması tabiri caizse, eğitim camiasında bile beklenmeyen bir ölçüde sınıf atladı. Düzce'nin OKS sınavında Altmışlı sıralardan otuzlu sıralara yükselmesi, nadir rastlanan bir başarı örneği olarak değerlendiriliyor.