Köprübaşı Ömer Efendi Köyü Kalkındırma Derneği’nden “Köyler Canlanıyor” sloganı ile yola çıkılan önemli proje… 2015 yılından bu yana süregelen ve proje ortakları olan İl Kültür Turizm Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Adige Kültür Evi, Düzce Eğitim Araştırma ve Rehberlik Derneği ile birlikte hazırlanan, Türkiye, Litvanya, İspanya, Bulgaristan, İtalya’dan gelen toplamda 32 gencin katılımıyla “Kültürlerarası Kazan Projesi”nin bilgilendirme toplantısı bugün Düzce Valiliği Konferans Salonu’nda yapıldı.

Proje ile köyler unutulmaya yüz tutmuş gelenek görenek ile yöresel yemeklerin tanıtımları amaçlanıyor.

“Köylerin canlanması adına önemli”
Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görevli öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Ermemiş toplantıda yaptığı konuşmasında projede emeği geçenlere teşekkür ederek böylesine güzel projelerin Düzce’nin bütün köylerinde yapılmasının köylerin canlanması adına önemli olduğunu dile getirdi.



“Kazan, birlikteliği ifade ediyor”
Köprübaşı Ömer Efendi Köyü Kalkındırma Derneği Başkanı Mesut Önder ise Kazan Projesi’nin ne anlama geldiğinin insanlar tarafından sürekli sorulduğunu belirterek, “Kazan, geçmişin izlerini taşır, kazan köyü anlatır, kazan birlikteliği ifade eder. Geçmişte insanlar düğünlerde, bayramlarda bir kazanın etrafına toplanır ve bir dayanışma örneği gösterirlerdi. Biz de bu birlikteliği göstermek için gerek yurtiçinde gerek yurtdışında misafirlerimizle kazan projesini ileriye taşımış oluyoruz. Köprübaşı Ömer Efendi Köyü bir Çerkes Köyü. Yemeklerinin bir kısmı kaybolmaya yüz tuttu. Bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken farklı kültürleri de bir araya getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca yemek kursları da veriyoruz.” diye konuştu.



Proje eğitmeni Engin Çavuş ise, Düzce’nin olumlu anlamda tanıtılması adına ellerinden geleni yaptıklarını ve bu projenin buna önemli katkı sağladığını belirtti.



Haber: Ö. YILMAZ