Enerji ve çevre alanlarında önemli çalışmaları bulunan Beijing Institue of Technology Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammad Shahbaz, “Çin’de Kamu-Özel Sektör Enerji Yatırımları-Çevre Kirliliği İlişkisi Üzerine Değerlendirmeler ve Türkiye İçin Dersler” başlıklı konferansı ile Düzce Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi.




DÜBİT’i ziyaret etti

Konferans öncesinde Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜGETAM)’ni  ziyaret eden Prof. Dr. Muhammad Shahbaz, Merkezlerde yürütülen katma değerli çalışmalar hakkında bilgi aldı. DÜBİT ve DÜGETAM ziyaretinin ardından İstiklal Konferans Salonu’ndaki programa geçildi.




“Çin’de en fazla atıf yapılan kişiyim”

Konferansını vermek üzere kürsüye davet edilen Prof. Dr. Muhammad Shahbaz, kendisini programa davet eden Düzce Üniversitesi’ne teşekkür ederek konuşmasına başladı. Birçok üniversiteyi ziyaret ederek bilimsel tartışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen Shahbaz, çalışmalarında bu misyonu üstlendiğini dile getirdi. Çin’de en fazla atıf yapılan kişi olduğunu belirten misafir konuşmacı, önemli ödüller kazandığını dillendirerek bu başarıların kazanılmasında; hedefe odaklanma, çok çalışma ve Allah’a güvenmenin önemini vurguladı.





“Çevrenin korunması tüm dünyanın ortak paydası”

Temiz çevre ve çevrenin kalitesini yükselterek kalkınmanın sürdürülebilir olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Muhammad Shahbaz, ülkelerin ekonomilerini geleneksel enerji kaynaklarından yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştürmenin zor ve maliyetli olduğunu söyledi. Çevrenin korunmasının tüm dünyanın ortak paydası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Shahbaz, Çin’in enerji üretiminin yüzde 60’dan fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasına yönelik çalışma olduğu bilgisini paylaştı. Ülkemizde bu oranın yüzde 30 olmasına rağmen Türkiye’nin çevre konusunda doğru yolda olduğunu belirten Shahbaz, Türkiye ekonomisinin 2050 yılında dünyanın en büyük 12. ekonomisi olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Enerji yatırımlarında kamu-özel sektör birlikteliğinin daha verimli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Muhammad Shahbaz, enerji yatırımları konusunda Çin’den örnekler vererek konferansını noktaladı.





Rektör Çakar’ı ziyaret etti

Programın sonrasında Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı ziyaret eden Prof. Dr. Muhammad Shahbaz, Rektör Çakar’la görüş alışverişinde bulunarak Düzce Üniversitesi’ne davet edildiği için duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Muhammad Shahbaz’ın Düzce Üniversitesi programı, Rektörlük ziyaretinin ardından sona erdi.