Açılış konuşmasını gerçekleştin Eğitim Fakültesi Dekan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Fidan Özbey, "Dünya Pi Günü" etkinliğinin 2. sini düzenlediklerini söyleyerek, Pi sayısının matematikte ne kadar önemli olduğunu ve Pi Günü'nün dünya genelinde kutlanıldığını söyledi. Etkinliğin herkes için faydalı olması temennisinde bulunan Özbey, programa emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Eğitim Fakültesi Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şahin Danışman ise; yaptığı konuşmasında, Pi sayısının önemine değinerek, etkinlik kapsamında yarışmalar düzenleneceğini ve öğrencilere hediyeler vereceklerini katılımcılarla paylaştı.

“Pi sayısı çemberin çevresi ile çapı arasındaki oranı bulma çabası”
Etkinliğin ilk sunumunu gerçekleştirmek için kürsüye davet edilen Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Kübra Güler; Pi sayısının çemberin çevresi ile çapı arasındaki oranı bulma çabası olduğunu söyleyerek, Antik Mısır'da bir daire alanı ile aynı alana sahip kare bulma probleminin o dönemin en popüler problemlerinden biri olduğunu ifade etti. Babil döneminde de Pi sayısı ile ilgili çalışmaların olduğunu, bu döneme ait bulgularda Pi sayısı ile ilgili bilgiler bulunduğunu katılımcılarla paylaşan, öğretim üyemiz, 1882’de Pi sayısının, transandantal bir sayı olduğunun ispatlandığını söyledi.



“Tüm zamanların en şaşırtıcı numaralarından biri”
Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Duygu Arabacı; ise yaptığı sunumda, Pi sayısının tüm zamanların ve tüm mekanların en şaşırtıcı numaralarından biri olduğunu söyleyerek, Mısır piramitlerinde, Pi ile ilgili olarak bütün piramitlerin birbirleriyle olan ilişkisi incelendiğinde Pi sayısına ulaşıldığını ifade etti. Pi sayısının barındırdığı güzelliklerden ilham alarak sanat eserleri üretenlerin olduğunu söyleyen Arabacı, zaman içerisinde hayatımıza giren bilgisayar ile Pi'nin yürüyüşünü göstererek daha faklı bir biçime dönüştüğünü söyledi.

“Matematik sadece bir sayfadaki sayılar değil”
Pi sayısının edebiyat ve müzikle olan ilişkisine de değinen Dr. Öğr. Üyesi Duygu Arabacı, matematiğin sadece bir sayfadaki sayılar olmadığını; fizikten, mimarlığa, etrafımızdaki dünyayı tanımlamak için kullandığımız bir dil olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Gerçekleştirilen sunumların ardından program; Matematik Bölümü öğrencilerinin senaryosunu yazdıkları ve kendileri tarafından sergiledikleri tiyatro gösterisi gerçekleştirildi. Pi sayısının basamaklarını ezberleme ve hikaye yazma yarışması düzenlendi.

Program dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edilmesi ve hatıra fotoğraf çekimiyle son buldu.


Haber: Ö.YILMAZ 



Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ