Düzce Valiliği Milli Eğitim Konferans Salonu’nda yapılan “Satranç Şenliği” toplantısında, Düzce Vlaisi Zülkif Dağlı’dan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan okuma-yazma seferberliğine tam destek.

“15 gün içerisinde hepsini tespit edin”
Merkez mahalle muhtarlarının da katılım gösterdiği toplantıda yaptığı konuşmasında, okuma-yazma bilmeyenlerin 15 gün içerisinde tespit edilmesi konusunda muhtarlara talimat verdi ve 15 gün içerisinde Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirilmesini istedi.

Dağlı, “Bugün buradaki ilk konumuz hep birlikte izledik, Sayın cumhurbaşkanımızın gerçekleştirdiği okuma-yazma seferberliği. Bir hamle ile yüzde 9 buçuktan yüzde 4 buçuğa indirmişiz 2008 ile 2012 yılları arasında. İnşallah yeni bir hamle ile bunu neredeyse artık sıfırlayacak düzeye getirmemiz gerekiyor. Hala okuma yazma bilmeyen insanımızın olması başta bizim ayıbımız. Bu manada hep birlikte çalışacağız. Muhtarlarımıza yeni bir görev veriyorum. 15 güne kadar bütün muhtarlarımız köy ve mahallerindekileri bulmak suretiyle evlerinde tespitlerini yapıp isimlerini İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze getireceksiniz. Sizden beklentimiz bu. Buradaki İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün böyle bir arayışa girmesi mümkün değil. Bu konuda bizim elimiz ayağımız sizsiniz” ifadelerinde bulundu.



Gençlerin spora sevk edilmesi konusunun önemli olduğunu ve 6 mahallede halı saha çalışmalarına başladıklarını kaydeden Dağlı bu sahalarda, daha bireysel sporlara ağırlık verileceğini söyledi.

“Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan tutmamız için spora sevk etmemiz gerekiyor”
Bu sporların arasında satrancın ayrı bir yeri olduğunu ifade eden ve çocuğun gelişiminde önemli bir yeri olduğunu kaydederek şu ifadelerde bulundu:

“Satranç ve diğer sporlar, sadece uyuşturucu bağımlılığı değil diğer bağımlılık yapıcı olan her şeyden uzak kalmasını sağlıyor. Biz artık 3 çocuğun karşılıklı oyun oynadığını görmüyoruz. Hepsinin elinde telefonlar var. Artık soruyoruz kendimize biz toplum olarak nereye gidiyoruz diye. Bu manada gençlerimizi kötü alışkanlıklardan tutmamız için spora sevk etmemiz gerekiyor.”

“Oran yüzde 9,4’den yüzde 4,93’lere indi”
İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Yakupoğlu, 2008 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan “Anne ve Kız Okuldayız” projesi yapılmış ve bu kapsamda Türkiye genelinde 14 yaş ve üzeri yüzde 9.24 olan okuma yazma bilmeyenlerin oranının yüzde 4.93’lere indiğini söyledi.

“1 kişi dahi olsa kurs açabiliyoruz”
Yakupoğlu, “Okuma yazma kurslarında sayı sorunumuz yok. 1 kişiye dahi kurs açabiliyoruz ama ekonomik olması adına alandaki tespitleri en iyi şekilde yapılarak, en uygun noktada vatandaşımızın mağdur olmayacağı, rahatlıkla ulaşım sağlayabileceği en uygun noktada kursların açılmasını sağlayacağız. Bu anlamda siz muhtarlarımızdan bizim talebimiz şudur; Sorumlu olduğunuz mahalle ve köy alanında okuma yazma bilmeyen ya da bu anlamda okuma yazma bilmediğini değerlendirdiğiniz hanelere ulaşıp bu kişilerin halk eğitim merkezlerine, en yakın okullarımıza başvuru yapmalarını sağlamanızı talep ediyoruz. Birinci kademe, okur yazarlık eğitimini bitirenlere okuma yazma belgesi verilecektir. Merkez’de bulunan Halk Eğitim Merkezimiz online olarak internet ortamında başvuralar alabiliyorlar” şeklinde konuştu.

“Spor dallarının bizim için en önemli sebebi sportif sporla ilgilen arkadaş edinmeleri”
Türkiye Satranç Federasyonu Temsilciler Kurulu Üyesi Çetin Kaypak ise şunları kaydetti:

“Satranç Federasyonu olarak bir sayfamız var çok rahat girilebiliyor. Bizde oyuncu sayısı, lisans bilgi sistemi, kayıt olma her şey online olarak diğer federasyonların bir üstündeyiz. Türkiye’nin herhangi bir ilinde hangi turnuvaya gitmek istiyorsanız, Düzce’de kaydınızı yaptırıp o gün gidip o turnuvada oynayabiliyorsunuz. Tabii neden satranç diyoruz? Satranç yapan bir sporcunun mutlaka diğer bir branşla da ilgilenmesini istiyoruz. Mutlaka bir disiplin olmadan spor olmuyor. Spor dallarının bizim için en önemli sebebi sportif sporla ilgilen arkadaş edinmeleri.”

Haber: Ö. YILMAZ