Öğrencilerin sağlıklı bir okul dönemi geçirmesi amacıyla hayata geçirilen “Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı” kapsamında Düzce’de yeni eğitim-öğretim yılı ile birlikte sağlık taramaları da başladı. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen program, öğrencilerin ağız, diş, işitme ve göz muayenelerinin yapılmasını ve bu sayede erken teşhise olanak sağlıyor.
Öğrencilerin ve okul çalışanlarının sağlığının değerlendirilmesi ve sağlıklı okul yaşamının sağlanmasını hedefleyen Okul Sağlığı Programı’na ilişkin yazılı bir açıklama yapan Düzce Valiliği, yürütülen çalışmaları özetledi.


Ağız ve diş sağlığı eğitimi veriliyor

Valilikten yapılan açıklamada, ağız ve diş sağlığı eğitimi ve koruyucu ağız diş sağlığı çalışmaları kapsamında dişleri çürümeden koruma altına almak amacıyla anasınıfı, 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerine ağız diş muayenesi yapıldığı ve tarama yapılan öğrencilere ağız diş sağlığı eğitimi verilerek diş fırçası ve macunu dağıtıldığı aktarıldı.


63 okula beslenme dostu ünvanı

Beslenme Dostu Okul Programı ile 2010 yılından bu yana toplam 63 okulun beslenme dostu ünvanı aldığı kaydedildi. Beyaz Bayrak Projesi çerçevesinde ise her yıl başvuru yapıp Beyaz Bayrak ünvanı alan ve ünvana sahip okulların değerlendirilmesinin yapıldığı bildirildi.


Okul kantinleri denetleniyor

Açıklamada okul kantinlerine yönelik denetimlerin de devam ettiği paylaşıldı. Buna göre; İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personeli tarafından oluşturulan komisyonla okul kantinlerinin hijyen, asitli ve aromalı içecekler, kızartma ve satışa uygun olmayan gıdalar  yönünden denetlendiği belirtildi.


Aşı uygulaması 

Okul çağı çocuklarının aşılamaları kapsamında ise bakanlığın aşı takvimi doğrultusunda ilköğretim  1. ve 8. sınıf öğrencilerine aşı uygulaması yapıldığı anımsatıldı.


İşitme ve görme taramaları

Yine ilköğretim 1. sınıf öğrencilerine yönelik işitme ve görme taramaları yapıldığı, tarama esnasında tedavi gereken çocukların ilgili uzmanlara yönlendirildiği vurgulandı. Ayrıca okulda sağlığın korunması ve geliştirilmesi programı kapsamında okul öncesi dönem 4, 5, 6 yaş, okul çağı 7, 8, 9 yaş, ergenlik dönemi 10-14, 15-18, 19-21 yaş, hedef grubu öğrencilerin aile hekimleri tarafından izlendiği bildirildi.
 
Bunların yanı sıra okullarda diyabet eğitimi ve okul sütü programlarının da sürdüğü hatırlatıldı.  


“Okullarda şiddetin önlenmesi için…”

Okullarda şiddetin önlenmesi amacıyla ise tüm eğitim kurumlarındaki öğretmenlere, kamu kurum ve kuruluşlarında çocuk odaklı çalışma yapan görevlilere “Çocuk İhmal ve İstismarında Farkındalık” eğitimleri verildiği belirtildi.


4 bin 400 öğretmene yönelik Temel Farkındalık Eğitimi

Öte yandan Düzce Valiliği ve Düzce Üniversitesi arasında imzalanan Temel Farkındalık Protokolü kapsamında Düzce il ve ilçelerinde görev yapan 4 bin 400 öğretmene yönelik Temel Farkındalık Eğitimi gerçekleştirildiği aktarılan açıklamada, güvenli çocuk etkinliği kapsamında da öğrencilere  eğitim verildiğini bildirdi.