Velilerin çocukları için alışverişlere başlaması esnafın yüzünü güldürdü. Son aylarda işlerin azalmasından şikayetçi olan esnaf okulların açılmasına kısa bir süre kalması sebebi ile hareketlilik yaşamaya başladığını söyledi.

Kırtasiyeciler ve okul eşyaları satan esnaf yazın duraksayan satışların son günlerde tekrar artışa geçtiğini söyledi. Esnaflar, okulların 16 Eylül'de açılacak olması nedeniyle öğrenci velilerinin yaptığı alışverişler sayesinde rahat efes aldı. Öte yandan kıyafet ve kırtasiye diye iki bölüme ayrılan okul ihtiyaçları velilerin bütçelerini sarsacak gibi duruyor.

Öğrenci velileri okul öncesi hazırlık döneminde piyasaya binlerce lira bırakacak. Neredeyse her iki evden birinde okula giden çocuk olması, bazı evlerde bu sayının birden fazla olması velilerin zorunlu okul harcamaları nedeni ile çok zorlayacak. Çocukları için kırtasiyeden çantaya, gömlekten eteğe, önlükten ayakkabıya kadar bir çok harcama kalemi olduğunu belirten veliler kara kara düşünüyor.

Hesaplamalara göre okul öncesinde bir ilkokul öğrencisinin 400-500 lira ortalama harcama çıkarken bu miktar ortaokul öğrencisinde ortalama 500-700 liraya, lise öğrencisinde ise ihtiyaca göre 800 liraya kadar çıkabiliyor.

İlk ve orta öğretim öğrencilerinin okul masrafları ortalama fiyatlar ile şu şekilde sıralanıyor.

Kırtasiye 120, çanta 50, defter 18, kalemlik 5, su matarası 5, beslenme çantası 10, mont 80, eşofman 60, hırka 50, pantolan, 50, gömlek 30, etek 30, ayakkabı 60, spor ayakkabı 70 lira olmak üzere ortalama 656 lira turuyor. Bunlara diğer masraflarıda eklediğimiz zaman rakam bin lira sınırına dayanıyor.

Haber: M. YILMAZ