Türk Eğitim-Sen Düzce Şube Başkanı Osman Çakmak, güçlendirme çalışması yapılması gereken okul binalarının bürokrasi nedeniyle geciktiğini söyleyerek, temeli su içinde olan yıpranmış okullar olduğunu belirtti.

 

Çakmak, “Geçtiğimiz günlerde ilimizdeki çok katlı okul binalarının 2007 Deprem Yönetmeliği’ne göre durumlarının incelendiğini ve yapılan incelemeler doğrultusunda güçlendirmeye ihtiyaç duyulan birçok okul olduğunun tespit edildiğini ancak güçlendirme çalışmalarına bürokratik engeller nedeniyle başlanamadığını ifade etmiştik. İl Özel İdare Müdürlüğünden yapılan açıklamada protokol gereği bir süreç işlediği ifade edilmiştir. Bu da bir bürokrasi değil midir? Yapılan inceleme çalışmalarında beton kalitesi “C20” olması gerekirken “C7” olan okul binalarımız tespit edilmiştir. Temeli su içinde olan ve bu nedenle beton, demir bakımından yıpranmış okul binalarımıza rastlanmıştır. Acil güçlendirme isteyen okul binalarının olduğu maalesef bir gerçektir.” Dedi.

İhale aşamasına dahi gelinmedi

Çakmak, “ İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz 14 yıldır ihmal edilen bir konuya el atarak çok doğru bir iş yapmıştır. Ancak bu konuda ivedilikle hareket edilmesi gerektiği de bir gerçektir. Zaman geçmektedir. 2013 yılı içinde 34 okulun güçlendirmesinin yapılması planlanmaktadır. Bunlardan 18 tanesinin incelemeleri tamamlanmış ve durumları netleşmiştir. Bu okulların içinde acil güçlendirme isteyenler mevcuttur. Maalesef bunlar için ihale aşamasına dahi gelinememiştir. Ayrıca kalan okullar için inceleme çalışmaları da durdurulmuştur.” Diyerek, bu okulların güçlendirmelerinin mutlaka yaz tatilinin sonuna kadar yetiştirilmesi, çocukların yeni eğitim öğretim yılına güvenli binalarda başlaması gerektiğini kaydetti.

 

18 okul için tüm incelemeler bittiği halde bu dosyaların “Özel İdarede” yaklaşık 3 aydır bekletilmesini anlamakta zorlandıklarını belirten Çakmak, “ Söz konusu güçlendirme çalışmaları ile ilgili ödenekler gelmiş midir? Ödenekler geldi ise bu paranın bankalarda bekletilmesinin kime, ne faydası vardır? “ şeklindeki soruların cevaplandırılmasını istedi.

Artık gecikilmemelidir

Çakmak, bu konuda mevzu bahis olanın binlerce çocuğun ve öğretmenin can güvenliği olduğunu söylerken, “ Bu çalışma hızlı ve titiz bir şekilde, her türlü rant hesabının dışında tutularak yürütülmelidir. Artık gecikilmemelidir. Bu gecikme sonucu –Allah göstermesin!- yaşanacak bir felakette sorumluluk sahibi kişiler bunun hesabını vermekte zorlanacaktır. Bu konunun tüm yönleriyle takipçisi olmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Haber: H. İŞCAN