Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-elektronik mühendisliği 1.sınıf öğrencisi Köksal Gündoğdu, 17-18 Mart 2012 tarihlerinde 9. Uluslar arası ODTÜ Robot Günlerine “DuSSoN” isimli robot projesi ile katıldı.

Gündoğdu, DuSSoN robot projesinin; tamamen kendi tasarımı olduğunu belirterek yapay zekaya sahip, ses komutlarını tanıyabilen, düşünebilen ve bu ses komutlarına karşılık veren, kablosuz iletişim protokolüne sahip bir robot projesi olduğunu ifade etti. Ayrıca robotun üzerinde bulunan kablosuz kamera ve robot kol sayesinde bir olaya uzaktan kontrol sistemiyle müdahale edebileceğini, yani insan gerektiren fakat insanın girmesinin riskli olduğu bölgelerde bu robotun rahatlıkla kullanabileceğini söyledi.

Bu robotun sektöre katacağı yeniliklerin çok fazla olduğunu, kumanda paneli ile kumanda edilen robotlar ve karmaşık arayüz bilgisayar yazılımları ortadan kaldıracağını, çünkü bu robotun ses komutlarını tanıdığını ve bu ses komutlarına göre gerekli cevapları ürettiği için bir insan gibi gerekli ses algılama-yorumlama-cevaplama özelliğine sahip olduğunu söyledi. Robotun “git” dediğinde gidecek, “nasılsın” dediğinde iyi ise “iyiyim”, kötü ise “çok yoruldum, dinlenmeme izin verir misin?” şeklinde cevap verebileceğini ve ayrıca robot, üzerinde bulunan robot kol sayesinde algılama bölgesindeki modülleri kendi kendine, robotun üzerinde bulunan modül yuvalarına yerleştirebileceğini de ekledi.