SARILMAK ÇOCUKLARA İYİ GELECEKTİR

2013-2014 eğitim öğretim yılının ilk yarısı bugün sona eriyor. Hem öğrenciler hem de veliler karne heyecanı yaşarken Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüseyin Köksal, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. Köksal, velilierin, karnelerinden kaygı duyan öğrenicilere kaygılarını azaltıcı sözler söylemesi gerektiğini belirtti.

Köksal, "Eğerki çocuk mutluysa veliler tabii ki çocuğun sevincini paylaşmalı ancak çocuk sıkıntılı ve kaygılıysa çocuğun kaygısı alınmalıdır. "Benim çocuğum tatile girmiş" diyerek çocuğa destek olmalıdır. İlköğretim çağında çok fazla bu kaygılar söz konusu değil. Lise çağında daha çok sorun teşkil edebiliyor. Çünkü ailelerin gençlerden beklentileri vardır. Üniversite gibi. İlk yarı değerlendirmesi olduğu için çocuklara çok fazla yüklenilmemelidir. Bunun ikinci yarısı da olduğu için çocukları desteklemek gereklidir. En azından bir sarılmak çocuklara iyi gelecektir." dedi.

NEFRETİ DIŞARI ÇIKARTIRSANIZ YIKIM OLABİLİR

"Sen bu kafayla gidersen bir baltaya sap olamazsın." ya da "Senden adam olmaz" gibi sözler kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Köksal, gençleri yarılamanın kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Köksal, "Bu sözleri sarfederek içinizdeki nefreti dışarı çıkartırsanız çocuk için yıkım olabilir. Öğretmenlerin okulda yaptıkları baskı "Siz bu kafayla giderseniz üniveristeyi kazanamzsınız" demeleri aileleri de aynı şeyleri tekrarlaması üzerine zaten patlama noktsında olan gençler ani kararlar alabilir ve bu kararlar bazen kötü sonuçlanabiliyor. Gençleri yargılamaktansa destek olmalıyız." şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARI KAZANMAYA ÇALIŞIN

Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüseyin Köksal, karne sonrasında alınan hediye ya da verilen cezalar noktasında ise cezaların kesinlikle verilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Köksal, “Ödüllerin verilmesi teşvik amaçlı olabilir ancak cezalar hiçbir zaman uygun bir davranış değil. Çocukları kazanmaya çalışmalıyız.“ diye konuştu.

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde örgün eğitim alan 15 milyon 927 bin 462 öğrenci ve 841 bin öğretmen iki haftalık tatile çıkacak. Yarı yıl tatili, 27 ocak-7 şubat 2014 tarihleri arasında yapılacak. İkinci dönemin ilk dersi 10 şubat’ta görülecek. 2013-2014 eğitim-öğretim sezonu 13 haziran’da tamamlanacak.

 

Haber: G. KARDUZ