ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 11 Nisan Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) katılacak adayların sınava giriş belgeleri olmadan sınava giremeyeceklerini vurgulayarak, ''Sınava giriş belgeleri gelmediyse Perşembe gününe kadar beklesinler. En geç Cumartesi günü sınava giriş belgelerini çıkarmaları lazım'' dedi.

Adaylara ''Sınava giriş belgeniz olmadan sınava giremezsiniz'' diye seslenen Yarımağan, ''Sınava giriş belgeleri gelmediyse Perşembe gününe kadar beklesinler. Çok acele etmesinler, belki son günler gelebilir. Ama mutlaka en geç Cumartesi günü sınava giriş belgelerini çıkarmaları lazım'' dedi.

Sınava girecekleri binanın, adaylar tarafından önceden görülmesinde yarar olduğunu vurgulayan Yarımağan, ''Özellikle girecekleri okulu bilmeyenlerin, Pazar sabahı telaş yaşamamak için önceden bir gidip görmeleri, nasıl gidiliyor, kaç dakikada ulaşılıyor bunu öğrenmelerinde de yarar var'' diye konuştu.

Yarımağan, sınavın geçen yıla göre yarım saat daha geç, saat 10.00'da başlayacağına dikkati çekti.

Sınav başlamadan bir saat kadar önce adayların sınav binasında bulunmaları gerektiğini belirten Yarımağan, adayların yanlarına sınav giriş belgesi, özel kimlik belgesi ve bir de fotoğrafın yanı sıra birkaç tane yumuşak uçlu kurşun kalem ve kaliteli bir silgi almaları gerektiğini söyledi.

''CEP TELEFONLARINI EVDE BIRAKSINLAR''

''Adaylar cep telefonlarını evde bıraksınlar, yanlarına almasınlar''diyen Yarımağan, cep telefonuyla sınava girilemeyeceğini belirtti.

Sınav sırasında adayların kendi belirledikleri testten başlayabileceklerini ifade eden Yarımağan, adayların istediği teste istediği kadar süre ayırabileceğini, bu sınavda sürenin ortak olduğunu vurguladı. Yarımağan, adayların telaşlanmadan soruları cevaplamalarını söyledi.

Soruların içeriğine de değinen Yarımağan, ''Soruların türü, geçen seneki ilk dört testteki soruların aynısı. Yani tüm adayların cevaplayabileceği sorular. 9. sınıf sonuna kadar okutulan derslerle ilgili, 9. sınıftan sonra okutulan sadece iki dersle ilgili sorular var. Onu da bütün adaylar okuyorlar. Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve felsefe dersleri'' diye konuştu.

Yarımağan, YGS sonuçlarını Mayıs ayı başlarında açıklayacaklarını bildirdi.

SINAVLAR İÇİN TANITIM FİLMİ

Bu yıl ilk kez uygulanacak yeni Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında yapılacak sınavlarda dikkat edilmesi gereken kuralları içeren bir tanıtım filmi hazırladıklarını da hatırlatan Yarımağan, bu tanıtım filmine her zaman ihtiyaç olduğunu ancak bu yıl buna daha çok ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Sınavda hata yapılmasını önlemek için tanıtım filmi hazırladıklarını ifade eden Yarımağan, ''İkinci sınavda soru kitapları birden çok olacağı için ona tüm adayların ve görevlilerin dikkatini çekmek istedik'' dedi. Yarımağan, bu filmin özellikle görevlilerce izlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ÖSYM'nin ''www.osym.gov.tr'' internet adresinde yayımlanan tanıtım filmleri, sınava girecek adaylar, sınav görevlileri, salon başkanları ve gözetmenler ile sınav evrak koruma kuryeleri için ayrı ayrı hazırlandı.