Düzce Üniversitesi’nin kurumsal radyosu Radyo Düet’te her Çarşamba, önemli konu ve alanında uzman konuklarla dinleyicilere farklı perspektifler sunan “Hayatın Renkleri” programı, bu hafta “Okul Öncesi Eğitim ve Güncel Sorunları” konusunu ele aldı.
94,5 frekansından yayın yapan Radyo Düet’te, Düzce Üniversitesi İletişim ve Tanıtım Koordinatörü Öğr. Gör. Duygu Özdemir Cömert’in hazırlayıp sunduğu “Hayatın Renkleri” programının bu haftaki konuğu Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Seda Çavuş oldu.

“Amacımız çocukları iyi birey olarak yetiştirmek”
0-6 yaş grubunu kapsayan okul öncesi eğitimi, yaşamın temelinin atıldığı dönem olarak nitelendiren Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Seda Çavuş, bu eğitimin dünyada erken çocukluk eğitimi olarak algılandığını ifade etti. Bu dönemde öğretimin değil, eğitimin daha ön planda olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Çavuş, amaçlarının çocukları iyi birey olarak yetiştirmek, paylaşmayı, sosyal sorumluluğu öğretmek şeklinde açıkladı.
Okul öncesi eğitimin çok geniş kapsamlı bir müfredata sahip olduğunu belirten Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Çavuş, müzik, okuma yazmaya hazırlık, matematik, oyun, drama gibi birçok ders içerikleri bulunduğunu, çocuklara her şeyi oyunla öğrettiklerini sözlerine ekledi.



“Velilerin okul öncesi eğitime çocuklara bakım odaklı yaklaşması doğru değil”
Okul öncesi eğitimde gülümseyen, mutlu olan, çevresine zarar vermeyen ve arkadaşlarıyla uyum içerisinde olan çocukların başarılı çocuk olarak nitelendirilebileceğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Seda Çavuş, velilerin okul öncesi eğitime çocuklara bakım odaklı yaklaşmalarının doğru olmadığına işaret ederek kaliteli öğretmen yetiştirilmesinin de önemi üzerinde durdu.
“Sorumlu olan ve karşısındakine saygı duyan insan profilini kaybettik.” diyen Zeynep Seda Çavuş, bu duruma çocukları ben merkezli yetiştirmenin ve hatayı başkalarında aramanın sebep olduğunu vurguladı. Okul öncesi eğitimin zorunlu olması gerektiğine inandığını söyleyen Çavuş, bu dönemdeki yansımaların bireylerin hem akademik hayatında, hem de bireysel yaşamında görüleceğini belirterek sözlerini sonlandırdı.