Düzce Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre ön lisans ve lisans alanlarında ek yerleştirmeler öncesi ön lisans programlarında bin 401, lisans programlarında ise 365 boş kontenjan bulunuyor. ilk defa öğrenci alacak olan Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü, Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde ise ek kontenjan ile 40 öğrenci alınacak.

Düzce Üniversitesinden yapılan açıklama göre kontenjanlar için Ek Yerleştirme tercihleri 25-30 Eylül tarihleri arasında başvuru merkezleri ve internet üzerinden de bireysel olarak öğrencilerin kendilerinin yapmaları istendi.


Düzce Üniversitesinde yeni açılan Çerkez Dili ve Edebiyatı ile Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümü ek kontenjan ile öğrenci alımı yapacak. Her iki bölümde de yirmişer kişilik toplam kırk kontenjana öğrenci alınacak. Üniversite yetkilileri her iki bölümde açılmadan önce oldukça geniş çaplı araştırmalar yaptı ve bir çok kurum ve kuruluş ile bilgi alışverişinde bulundu. Bu kapsamda her iki bölüm içinde yurt dışında ve Adige Cumhuriyeti ile Gürcistan Üniversitelerinden öğretim üyesi getirildi. Eğitim ve öğretimin ilk iki yılında öğrencilere Çerkezce ve Gürcüce temel eğitimi verilmesi ardından öğrencilerin seçmeli dersler aracılığı ile Dilbilimi ve Toplum Bilimi alanlarına yönlendirilmesi planlandı. Her iki bölümde ek kontenjan ile gelecek öğrencilerini bekliyor.

Bölümden mezun olan öğrenciler Çerkez Dili veya Gürcü Dili alanlarının yanı sıra, genel dilbilimi veya toplum dilbilimi alanlarında yüksek lisans programlarına yönelerek araştırmacı ve akademisyen olarak çalışabilecekleri gibi, Çerkezce ve Gürcüce eğitmeni olarak da görev yapabilecekler. Ayrıca, Türkiye’nin özelde Kafkas bölgeleri genelde de Rusya Federasyonu ile hızla gelişmekte olan ticari, turistik ve sosyal ilişkileri göz önüne alındığında bu bölümlerden mezun öğrencilerin yüksek iş imkanlarına sahip olacakları öngörülüyor.

Haber: M. YILMAZ