"Büyük bir karmaşanın içerisine mahkum edildi"
Yeni sınav sistemi olan LGS (Liselere Geçiş Sınavı)'nin açıklanmasının ardından sendikalardan tepki sesleri yükselmeye başladı. Sınav maratonu öncesi LGS'ye yönelik endişelerini düzenlediği basın toplantısıyla sıralayan Türk Eğitim-Sen Düzce Şube Başkanı İsmail Şişman, sonuçların belli olması sonrası bu kez yaptığı yazılı açıklamada, öğrenci ve velilerin büyük bir karmaşanın içerisine mahkum edildiğini savundu.

"Sistemi yönetenler kendi çocuklarını özel okullara gönderirken..."
Türk Eğitim Sen olarak, TEOG’un kaldırılması tartışmaları başladığı andan itibaren ikaz ve önerilerini dile getirdiklerini belirten Şişman, şöyle devam etti: "Ancak muhataplarımızdan ses alamamıştık. İşte önceki günlerde lise yerleştirme sonuçları açıklandı ve 91 bin 687 öğrencimiz açıkta kaldı. Yüzde 5’lik-6’lık dilimdeki başarılı öğrencilerimiz açıkta kalırken, arazlı yerleştirme/tercih sistemi sayesinde daha düşük yüzdelik dilimdeki öğrenciler adrese bağlı tercihten dolayı iyi okullara yerleşti ki bu durum Düzce’de de aynıdır. Sistemi yönetenler kendi çocuklarını özel okullara gönderirken garibanın çocuğunu mahalledeki mesleki liselere yönlendirmektedir. Böyle olduğu halde meslek liselerinin ve imam hatiplerin yarıya yakın kontenjanları boş kalmış durumdadır."

"Düzce 65. sırada!"
TÜİK verileri dikkate alındığında Düzce’nin başarı sıralamasını Temel Eğitim ile Orta Öğretim puan ortalamalarına göre 65 olarak açıklayan Şişman, "Çevremizde bulunan illere bakıldığında utanç verici olduğu görülmektedir. Ayrıca dün FETÖ'cülerle işbirliği yapan sarı sendikanın insafına terkedilen eğitim, bugün siyasilerin at oynattığı bir çiftlik haline dönüşmüştür. Önümüzdeki süreçte göreceğiz ki, anadolu lisesi okumak istediği için sadece üç tercih yapan fakat sınavla yerleşme imkanını yakalayamayan ve adresindeki okullara da kriterlerde kendisinden daha gerilerde bulunan öğrencilerin yerleştiğini gören öğrenciler bu durumu dava konusu yapacaklardır. MEB belki de binlerce dava konusuyla karşı karşıya kalacaktır. Şu görülüyor ki, açıkta kalan öğrencilerin önemli bir bölümü, sınav puanına göre tercih yapan fakat yerleşemeyen başarılı öğrencilerden oluşmaktadır. Bu tablo kabul edilemez. Bu durumu hem öğrencilerimizin emeklerinin heba edilmesi hem de ülkemizin en büyük zenginliği olan başarılı öğrencilerimizin adeta cezalandırılması olarak görüyoruz.

Düzce eğitimine yönelik öneriler
Mevcut sistemin pansuman tedbirlerle onarılabileceğini belirten Şişman, sendika olarak Düzce için önerilerini şöyle sıraladı: "Düzce’de nitelikli okul sayıları ve kontenjanları arttırılmalı, Arsal Anadolu Lisesi, 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi, Cumhuriyet Anadolu Lisesi ve Farabi Anadolu Lisesi gibi liseler ile her ilçede bir Anadolu lisesi nitelikli liseler arasına alınmalıdır. Düzce’de okul çeşitliliğine baktığımızda, üniversiteye öğrenci yerleştirmede; Fen Liseleri ilk sıradadır. Bu sıralama ; Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Liseler ve İmam Hatip Liseleri olarak devam etmektedir."

"Başka makamlara atanmak için verdikleri mücadeleyi eğitimi için vermeliler"
Türk Eğitim-Sen Düzce Şube Başkanı İsmail Şişman, açıklamasını şöyle noktaladı: "Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri başka makamlara atanmak için verdikleri mücadeleyi bu memleketin evlatlarının eğitimi için vermelidirler. Okulların anahtarını tereddütsüz yönetici atama komisyonlarındaki sarı sendika çetelerine teslim edenlerin eğitimdeki başarısızlıktaki payı ve vebali büyüktür. Bugün ya da yarın bunun hesabını vereceklerdir. Unutulmasın ki, çocuklarımızın hayalleriyle birlikte ülkemizin geleceğini de kaybediyoruz."

Haber: C. ÜSTÜNER